Рекордна е избирателната активност сред сънародниците ни в Англия, предаде БНР.

Надминахме историческите избирателни активности, коментира българката Мария Спирова, която живее в Оксфорд и е председател на секционна комисия там.

Около 200 са гласувалите българи в Оксфорд, а в Лондон като цяло има опашки, които продължават и извън секциите, по улиците на британската столица.

Не са редки и случаите, в които българи от Лондон са предпочели да пътуват с влак до Оксфорд, за да гласуват там, тъй като това се е оказало по-лесно за тях, коментира още Мария Спирова.

Тя посочи, че поддържат връзка и следят гласуването на българите в Европейския съюз. По думите й, навсякъде активността на българите е от невиждан порядък. Съобщава се за стълпотворения от избиратели през секциите.

Спирова информира за случаи на "абсолютен хаос" при гласуването в Мюнхен. Българите там обаче са търпеливи и търпеливо изчакват реда си да гласуват, въпреки лошото време, посочи Спирова.

Във Великобритания има най-много секции зад граница - 53.

По данни на МВнР към 14 часа правото си на глас са упражнили 33 000 българи в чужбина.
Гласувалите българи във Великобритания са 3 400.

Във Франция българите гласуват в десет избирателни секции.

Активността в Париж се очертава висока, като до ранния следобед в секцията в българското посолство в Париж са гласували около 400 души. Опашката пред сградата на посолството е значителна и сънародниците ни чакат поне един час, за да стигнат до урните. Наличието само на една секция в Париж забавя процедурата, но изборният ден протича спокойно.

Българите във Франция, сред които има активно ядро, загрижено за условията на вота в чужбина, могат да гласуват в десет населени места. Предварително подадените заявления са около 970. Освен в постоянното представителство на страната ни в Страсбург секции са открити в Лил, Лион, Монпелие, Тулуза, Нант, Бордо, Ница, както и за първи път в пристанищния град Сен Назер.

Висока избирателна активност беше отчетена и при гласуването в Испания. Пред избирателните секции се образуваха дълги опашки.

Преди е имало повече от 40 избирателни секции, сега са 29. Сред най-натоварените са трите секции в посолството в Мадрид, уточни Елисавета Симеонова, съветник по политическите въпроси и пресата в посолството ни в Мадрид.

Секциите отвориха в 8 часа българско време. До 10,30 са гласували около 400 души, според данни на МВнР.

Предварително подадените заявления за гласуване бяха общо 2376. Българската общност в Испания наброява около 300 хиляди души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастилия и Леон.

На предишни избори в Испания са образувани автоматично повече от 40 избирателни секции, но тази година поради промяна на изборното законодателство те са значително по-малко. Българската диаспора в Испания не бе засегната от ограничението за създаването до 35 секции в чужбина, въведено с измененията на Изборния кодекс от месец май тази година. На територията на консулски окръг Мадрид са разкрити 20 избирателни секции, от които три в посолството в Мадрид. Останалите 17 са в автономните области Мадрид, Кастилия и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара и Канарските острови. На територията на Испания също така са разкрити още девет секции, които попадат в консулски окръг Валенсия.

От посолството в Мадрид заявиха също, че са предприели необходимата организация за нормалното протичане на изборния процес по места, разчитайки на традиционно доброто сътрудничество с българските асоциации и общности.

Избирателната активност е много висока. Има опашки, но организацията е много добра. Всичките служители на посолството се стараят всичко да върви възможно най-бързо - коментира Васко Врачовски, който от години живее в Испания. Информацията беше потвърдена и от други българи, гласували в Испания.

При засилено участие преминава гласуването и в Белгия.

Стотици българи чакаха часове този следобед в Брюксел на опашки въпреки студеното време, за да гласуват в сградите на посолството и постоянното представителство на България към ЕС. Причината за дългите опашки е решението на ЦИК във всяко от дипломатическите ни представителства да бъде разкрита само по 1 избирателна секция, което удължава времето на чакане, обясниха от посолството ни в Белгия. Служители на мисията предлагаха чай на чакащите отвън на опашка български граждани.

Като цяло гласуването преминава без инциденти. Единствено в секцията в град Гент за кратко е блокирал единия от компютрите, но бързо е бил заменен с друг.

Изборният ден тук продължава до 21 часа българско време, но ако все още има чакащи хора, е възможно да бъде отправено искане до ЦИК за удължаване, уточнява БНР .