Движение "България на гражданите" реши да остане в управлението до президентските избори, обяви лидерът на партията Меглена Кунева.

Според ДБГ предстоящите президентски избори ще покажат ясно дали избирателите на Реформаторския блок подкрепят участието на блока в сегашното дясно-центристко управление или не, изтъкна Кунева.

Ако двойката получи чувствително по-слаб резултат от резултата на РБ на последните два избора (парламентарни и местни, б.р.), за нас това ще бъде ясен знак за неодобрение, по думите й. В този случай веднага след изборите ДБГ ще напусне управлението и ще изтегли своите представители от властта.

Ако получат добър резултат, това щяло да означава одобрение за участието във властта. В този случай ДБГ ще настоява за подписване на анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ.

В него те ще искат да се актуализират общите ангажименти пред гражданите. Ще искат и да се създадат работещи коалиционни формати, на които да се обсъждат основните политически въпроси. Ще настояват и за общ ангажимент за недвусмислена парламентарна подкрепа.

Иначе партията стои твърдо зад кандидатурите на РБ за президент и вицепрезидент в лицето на Трайчо Трайков и генерал Съби Събев и ще продължи усилията си за успешното им представяне на предстоящите избори, подчерта Кунева.

Тези избори щели да покажат каква е подкрепата за блока и участието във властта, отново стана ясно от пресконференция на ДБГ. На нови парламентарни избори щяло да се види кой каква подкрепа има.

Найден Зеленогорски пък изрази недоволство, че изтекла информация от оперативното заседание на кабинета в края на миналата седмица. Бойко Борисов се извинил на реформаторите, ако се чувствали като на другарски съд. Няма да носим вини за чужди грешки, каза той по повод раздора между управляващите миналата седмица.

Има влошена коалиционна култура, подчерта Зеленогорски и каза,че Румяна Бъчварова отговаря за коалиционните отношения.

ГЕРБ искали парламентарна криза, според ДБГ, докато хората на Кунева искали да се запази стабилността в страната.

При предсрочни избори РБ щели да имат по-голяма ПГ. Едва ли обаче щяло да се създаде дясно-центристко управление. Властта щяла да се вземе от БСП и ДПС.

Да не се създава криза, настоя Зеленогорски, защото кандидатът на червените за президент щял да спечели и щяло да се стигне до парламентарна криза. Малко повече спокойствие и малко повече внимание към думите, призова на финала Меглена Кунева. РБ ще настоява за достойно отношение, настоя още тя.

Отварянето на темата за Изборния кодекс било удар както срещу РБ, така и срещу патриотите. Патриотите споделили това си становище с хора от ДБГ. Герберите трябвало внимателно да подходят към темата.

Утре в 11.00 лидерите на управляващата коалиция се срещат, за да намерят златното сечение. Ситуацията е доста гранична, обясни Зеленогорски. Нека ГЕРБ не прехвърлят вината от болната на здравата глава, призова той.

ДБГ искали българите в чужбина да имат по-широки възможности да гласуват. Ще настояват да се намери такова решение, че да не се получи парламент, например, както в кабинета Орешарски.

От ДБГ очертаха грешките на герберите - казусът Кристалина Георгиева, изчакване кандидатурата за президент в лицето на Цецка Цачева, ваканцията на депутатите.