„Пазете отбора" - този завет остави на съпартийците си в градската организация Румен Овчаров, който прочете прощалното си слово пред съпартийците си.

Със сълзи на очи и бурни аплаузи на крака столичните социалисти изпратиха лидерът. Макар и съвсем очаквана, оставката на Овчаров не бе приета равнодушно. Самият той на няколко пъти не можа да сдържи прилива на емоции и сълзи.

„Борих се за всеки един от нас. Благодаря, че не ме предохте", заяви Овчаров. Той благодари на хората, с които е работил, както и на тези, които са работили срещу него.
„Софийската организация стана водеща в БСП", подчерта той.

По информация на news.bg. Румен Овчаров ще оглави националния предизборен щаб на левицата.

"Не членувам в сектата на незаменяемите. Не страдам от комплекса на незаменимите", заяви още той.

Иначе словото на Овчаров започна с анализ на управлението на ГЕРБ. По думите му резултатите от него са катастрофални. Според Овчаров кризата се е превърнала в универсално обяснение за некомпетентността на управляващата партия.

"Превърнахме се в страна на печалните рекорди", изтъкна той. Овчаров посочи и българските „рекорди"- България е на първо място по: ръст на безработица, по бедни семейства, по задлъжнялост на предприятия, по изоставени деца до 3-годишна възраст, по печални самоубийства, по ръст на болни от кучешка тения, както и на първо място по ръст на молове на глава от населението.

„Явно моловете са българската гордост", посочи Овчаров и допълни: „Накъдето и да се обърнеш - рекорди".

Той е притеснен от тенденциите на войнстваща простащина от страна на управляващите, от вредни решения за страната като последното доказателство е спирането на АЕЦ „Белене" и приемането на лобистки закони.

Овчаров отчете и състоянието на столичната организация.

Към 1 януари 2012 г, в градската организация на БСП членуват 15 325 социалисти. На 1 януари 2009 г. броят на социалистите в София е бил 20 166, а в началото на 2010 г. - 18 526.
Средно годишно градската организация намалява с 1600 социалисти, подчерта той.
Столичната организация на левицата постепенно застарява. 48,4% от социалистите в София са на възраст над 70 години, 19,97% са на възраст от 61 до 70 години, 14,02% - от 51 до 60 години, 8,5% - от 36 до 50 години и само 9,1% - до 35 години.

Овчаров не пропусна да отбележи в речта си и актуалната лидерска битка в партията. „Не приемам, че БСП се превръща в гето - културно и политическо", заяви Румен Овчаров.
Припомняме, преди дни президентът Първанов каза точно тези думи в критиките си към столетницата.

„Има ли лидерска битка?", попита Овчаров и отговори: „За мен лидерска битка няма, има лидерски амбиции".
Той подчерта, че когато Иван Костов, Надежда Михайлова и Петър Стоянов разделяли СДС това, което постигнали всъщност, е че са разделили избирателите.

В доклада си Овчаров посочи, че макар и без много голям политически стаж, Станишев скочил почти директно от експертното си качество в позицията на първи в партията. Първанов, въпреки относително дългия си стаж в Изпълнителното бюро, до момента, когато е избран за председател на партията през 1996 г., не е показал според Овчаров вкус към политически битки и налагане на определени партийни решения.

Според бившия енергиен министър, досега изборът на следващ председател на партията, винаги е бил функция от авторитета на предишния. „Днес случаят е различен - от една страна имаме бивш председател на БСП и президент с два мандата, от друга страна- председател на БСП в продължение на 10 години и изпълняващ изключително прецизната длъжност - президент на ПЕС - и двамата с висок авторитет, и двамата с богат политически опит", подчерта Овчаров в доклада си пред столичните социалисти.

„Няма как едновременно в Българи и БСП да реализираме и македонския (където бившия президент оглави отново партията си), и унгарския (където бившия премиер след два мандата в опозиция се върна на поста си) вариант", смята Овчаров.

Според него обидно е за партия със 120-годишна история и 200 000 членове лицата на промяната и развитието й да бъдат само двама и те да се сменят по не най-добрия руски пример от последните години.

„Ще бъде абсолютно непонятно как и защо БСП ще отстрани от председателския пост политик, който европейската левица приема за свой ръководител.
Не само за мен, за всички наши партньори в Европа, това ще бъде необяснимо. Освен да си го обяснят с универсалния ключ - това са Балканите"
, подчерта Овчаров.

Въпреки че се прости със съпартийците си, Румен Овчаров има номинация да остане начело на софийската организация. Най-вероятно обаче, той ще си направи отвод.

За негов наследник е спрягана депутатката Анна Янева, която също е номинирана. Другите номинирани за лидер на столичното БСП са: Жельо Бойчев, Борис Цветков, Николай Малинов, Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Корнелия Нинова, Петър Апостолов, Ваня Добрева, Валентин Иванов, Красимир Премянов, Стефан Василев и Илиана Йотова.

Ляво на борд и пълен напред
Янаки Стоилов отказа да участва в битката за председател на градския съвет на БСП. Стига вече партията се е клатушкала като лека гемия в бурно море, заяви пред съпартийците си той.
По думите му вълната на промяната вече идва. Ляво на борд и пълен напред, призова социалистът.
Той благодари на тези свои съпартийци, които са го номинирали за лидер на столичното БСП.
Янакиев призова районите организации в София да се включат активно в събирането на подписи за референдума за АЕЦ Белене.

По-късно от надпреварата се отказаха и Ваня Добрева и Жельо Бойчев.