Днес се очаква ДПС да обяви официално листатата си за евроизборите. След 4-часовото й публично редене вчера в централата на партията, стана ясно, че по всяка вероятност начело на листата ще застане заместник-председателят на движението Филиз Хюсменова. Втори ще бъде Делян Пеевски. Третото място се заема от заместник-военния министър Неджми Али. Четвърти е лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючук.

Припомняме, на вчерашното заседание, обявено като публично, бяха поканени само определени медии.

Номинацията на Пеевски е била подкрепена от 25 от общо 28-те регионални структури, съобщава „Хоризонт".

Камен Костадинов е казал, че нямат право да не се съобразят с волята на партията. Лидерът на ДПС Лютви Местан е подчертал, че кандидатите на ДПС за евродепутати трябва да имат безспорни качества.

Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме стара Европа да види Делян Пеевски, е заявил Илхан Кючук. Той е и единственият, който е получил подкрепата на всички структури, но е останал 4-ти в проектолистата.

Европейските либерали, в чиито редици е ДПС, реагираха на номинацията на Делян Пеевски с думите, че от всяка национална партия зависи да избере кандидатите, които смята за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент.

Лидерите на европейските либерали Ги Верховстад и Греъм Уотсън отказаха коментар по знаковата номинация под претекст, че все още няма официално обявена листа.

Говорителят на групата им в Европарламента Нийл Корлет по-късно е изпратил до БНР позиция, в която подчертава, че не е работа на Верховстад да дава одобрение или неодобрение за отделните кандидати, нито да преценява или да съди доколко те са допустими и подходящи.

„Решението кои ще са българските евродепутати е изцяло в ръцете на българските граждани", пише още в позицията на либералите в Европейския парламент.

Междувременно заместник-председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер изрази недоумение, че либералите не смятат да питат Пеевски за произхода на богатството му.

„Това е неприемлив сигнал, защото показва, че партията на турското малцинство в България не се замисля какво искат хората в страната - прозрачност и неолигархична система. Ние ще трябва да атакуваме подобен избор и ясно да покажем, че не би било в съответствие с европейските интереси на България да има такива представители в Европейския парламент. Няма никакъв шанс ние да работим с подобни евродепутати, това ще е и нашият сигнал към избирателите в България", посочва Вебер.

Ден по-рано лидерът на социалистите в Европарламента Ханес Свобода заяви, че е много изненадан от номинацията и по принцип не одобрява олигархията. Свобода припомни, че демокрацията е разделение на властите и страда, когато икономическата и медийна власт се смесят с политическа.