ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание, показват резултатите от изследователски център Тренд. Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция, според данни от национално представително проучване, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани. Допитването е направено между 10 и 17 януари 2017 г..

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа. На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, "Воля" показва дори по-висок резултат.

Реформаторския блок е малко под чертата с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Към момента ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и "Да, България" (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията "не подкрепям никого" събира малко под 4%.

Една пета от участвалите в допитването биха гласували за нова политическа формация, докато 65% са на обратното мнение. Повод за този въпрос са новите проекти на Веселин Марешки - "Воля" и "Да, България" на Христо Иванов.

Към момента не можем да очакваме избирателна активност по-висока от тази на президентските избори, обобщават нагласите от Тренд.

Отношението на българите към основните политически личности също е включено в допитването. Съвсем логично Румен Радев събира най-много положителни оценки. Към момента на изследването Радев все още не беше встъпил в длъжност.
Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него. След тях са Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% на хора, изразяващи положително отношение.

Участниците в изследването е трябвало да определят и два основни приоритета на страната ни. Те са избрали създаването на работни места, следвано от преодоляването на корупцията и икономическото развитие. Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент.

Българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение.