ДПС смята, че не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност.

Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на ДПС Алиосман Имамов по повод окупацията на СУ "Св. Климент Охридски".

Липсва ясна мотивация и повторната окупация на авторитетното висше учебно заведение е показала по убедителен начин, че зад нея се крият политически сили, главно опозиционни в и извън парламента, като ГЕРБ и Реформаторския блок, подчерта Имамов.

По думите му, „ние сме против превръщането на висшето учебно заведение в място за политически мероприятия и смятаме, че не бива университетът да се превръща в място, където да се развива политическа дейност".

Той припомни, че това ясно и категорично е записано в законите, които регламентират автономията, правата и задълженията на работещите във висшите учебни заведения.

Заместник-председателят на ДПС е на мнение, че тази повторна окупация е очевиден призив за активиране на протестните настроения в обществото срещу политическите сили, които не са окупирали парламента и не са узурпирали властта, срещу едно правителство, което по силата на правилата на демокрацията управлява държавата.

Не подкрепяме подобни действия и настояваме съответните органи да предприемат законови мерки да бъдат осигурени условия на десетките хиляди студенти и преподаватели да вършат своята работа, призова той.