Ранобудните студенти се обявиха и срещу готвения законопроект с промени в МВР. На пресконференция в аулата на Ректората на Софийския университет, която в момента е единствената окупирана от тях зала, студентите съобщиха, че утре на същото място ще организират публичен дебат по темата.

Стана ясно, че дискусията ще бъде отворена за всички граждани, като на нея са поканени журналисти, юристи и експерти, както и омбудсманът на Република България. Началният час на събитието е 19:00 часа.

Заради готвения законопроект студентите ще организират и протест в четвъртък, който ще се проведе на жълтите павета пред Народното събрание. За момента се предполага, че той ще започне в 6 часа, а по време на заседанието на народните представители ранобудните ще изготвят различни мероприятия, но какви така и не стана ясно.

Според младежите предлаганите промени в МВР будят редица притеснения, тъй като в тях личи тенденция за политизиране структурите на Вътрешното министерство. Ранобудните бяха категорични, че не желаят у нас да се случва тази полицейщина, която виждаме в Украйна, но нещо подобно е възможно да се случи и у нас, ако законопроектът бъде приет.

По думите им разделянето на Главна дирекция „Национална полиция" на две звена е формулировка, която се е доказал като неефективна още по времето на Тройната коалиция.

Младежите се обявиха и срещу това главният секретар на МВР да бъде назначаван от МС, по предложение на вътрешния министър. Според тях това решение е в разрез с обещанията на Цветлин Йовчев да разделя политическата от служебната функция на министерството.

Стана ясно още, че недоволните младежи не приемат и предвидената промяна в правомощията на служители на реда при охрана на важни стратегически обекти. Ако законопроектът бъде одобрен от депутатите, вече всеки полицейски орган ще може да отцепва райони и това би попречило на гражданското право на всеки да протестира свободно и да се придвижва свободно.