Наскоро разбрахме, че е осъществена нова цялостна окупация на ректората на Софийския университет, пишат в поредното си писмо до медиите наричащите себе си Неспящи студенти по повод последните събития в СУ.

Според тях обаче тук става въпрос за "поредната жалка подигравка с българските граждани, общественото мнение, академичната общност и Истината, осъществявана от поредните ни нови „национални" „герои" и „будители". Групата предлага свое разследване в подкрепа на твърдението си, че едни и същи лица и организации за тях са свързани с окупациите.

На въпрос на репортерка Манол Глишев, един от „новите" окупатори, спомена кои са организаторите на сегашната окупация: „Всички сме от Ранобудните студенти. Били сме там. Вътре са само познати физиономии. Колегата, който беше с мене отиде в момента да говори, мисля с проф. Илчев - Тони Господинов. Също един от главните действащи лица в първата окупация, т.е нови хора няма да видите. Просто сме да речем хората, които сме така по-нахъсани, така да се изразя." ( https://www.youtube.com/watch?v=Le5PP1rxqjw , от 0:48 сек. до 01:11 мин.). Декларацията на новите окупатори (можете да я намерите на страницата им „Окупацията" във фейсбук) също така създава впечатлението, че новите окупиращи са всъщност старите окупиращи. Там четем словоизявления като : „В студентската декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти. Такива провокации имаше и има, при това многобройни.".

Въпросната декларация от ноември 2013 година е дело на Ранобудните студенти. Същевременно Ранобудните студенти в съобщение от своята фейсбук страница се разграничиха от новата окупация и нейните инициатори. Ивайло Динев пък спомена пред „Дневник": „Аз лично подкрепям новите окупатори.". И добави още: „Относно позицията на страницата на „Ранобудните студенти", бих казал, че дава добра възможност всеки сам да реши дали да участва или не. Аз реших.".

Румен Стоев, друг от организаторите на първата окупация, пак пред „Дневник" заяви, че Ранобудните студенти са съгласували своята позиция не на Общо събрание, а в разговори и че той лично не подкрепя новата окупация, защото я смята за изчерпана. „Протестна мрежа" също подкрепи новата окупация. А ако се вгледате внимателно в средата на тази снимка - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202370627963036&set=pcb.10202370635883234&type=1&theater (от новата окупация), лесно ще забележите, че това е Кирил Чуканов - докторант в Историческия факултет, който преди беше с Ранобудните студенти, а впоследствие се оттегли от тяхната група.

Декларацията на новите окупатори бе прочетена първоначално около 02:00 през нощта от Тони Господинов. Той същевременно е и един от най-активните участници в новата освободителна окупация. Интересното е, че той е студент в University of Northampton (вижте неговия блог: http://tonigospodinov.wordpress.com/ ). Самият Тони потвърждава информацията, че учи във Великобритания на едно официално събитие: http://priziv.org/aktcii/sashch-zavladiavaneto-na-iztoka-edna-uspeshna-prozhektciia-i-diskusiia Тук четем: „Оказа се, че въпросният господин въобще не учи в СУ, а твърди, че е студент някъде във Великобритания." Изправеното момче на снимката е точно той. Никъде няма информация, че е студент в Софийския университет. Да продължим с фактите. Тони Господинов участва още във фейсбук групи като „Българско блог общество" (с доста малък брой участници, един от които е г-жа Надежда Нейнски), и различна група, но със същото име, в която отново членуват ограничен брой хора, като един от тях е философът Ангел Грънчаров. Кое е странното? Г-н Грънчаров бе един от първите, които подкрепиха както Ранобудните студенти при началото на тяхната окупация, така и сегашната нова окупация. Ние сме писали за него в третото ни писмо. Ако ви е интересно, прочетете там колко последователен в своите идеологически тези е г-н Грънчаров.

А иначе, Тони Господинов участва също така в групата „Блоговете за политика", където фигурират и хора като Асен Генов и Константин Павлов-Комитата, Иван Стамболов-Сула (член на партията на г-жа Кунева), нашумелият в последно време Радан Кънев... Но може би най-интересна е групата Граждански комитет „Реформатори" отново с ограничен кръг от участници, сред които са и нашите приятели Тони Господинов и Константин Павлов-Комитата.

Разбира се, окупацията беше подкрепена и от обичайните заподозрени като Антоанета Цонева, Иво Божков, по прякор „Streаm-a", групировки като Реформаторския блок, професионалните протестъри от „Протестна мрежа" и други видни революционери и национални герои. Нека само да отбележим още няколко неща за Тони Господинов и да приключим с него. Ако искате да се информирате относно нивото на разсъжденията му и реториката, която владее, просто посетете неговия блог: http://tonigospodinov.wordpress.com/ Би било важно да се отбележи, че Тони е и главен редактор на BlogNews.bg - медия, създадена специално, за да бъде трибуна на блогъри. За последните и тяхната дейност сме писали доста и в миналите ни писма. Прочетете ги... Последно за Тони (Монтана) Господинов. На клипа и снимките от прочитането на декларацията на новите окупатори, ясно си личи свитият юмрук на жълт фон на Ранобудните студенти на лаптопа, от който се чете въпросната декларация. Лаптоп, който бе и в ръцете на Тони (Монтана) Господинов. Може и да е негов, знаем ли. Също така, Тони (Монтана) никога и по никакъв начин не е заявявал, че се отказва или разграничава от Ранобудните студенти, като дори е включен в тяхната поредица „Това сме ние" (вижте фейсбук групата им). И ние вече се объркахме, признаваме си, но поне знаем кои сме.

Само в две изречения да обърнем внимание и на Веселин Недков - друг субект от новите окупатори, момчето с очилата, което също рецитираше декларацията на новоизлюпените радетели за свобода и демокрация. Интересно е, че г-н Недков всъщност е завършил Шуменския университет, а понастоящем е магистър в Софийския университет. Направи ни прекрасно впечатление неговият фейсбук профил (https://www.facebook.com/veselin.nedkov.3?fref=ts ). Безспорно интересна личност с невероятни снимки в социалните мрежи. Поразгледайте. Ние ви даваме само една, за да захраним любопитството ви: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=758809277467100&set=pb.100000141041004.-2207520000.1390664139.&type=3&theater Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

От „Строители на съвременна България" го докарахме до „Рушители на бъдеща България". За пореден път се подиграват с нас, с Родината ни, с българското общество. И едните и другите са еднакви - еднакъв модел на поведение, еднакъв мисловен дискурс, еднаква реторика, еднаква наглост. Докога ще търпим всичко това?, задават си въпроса Неспящите и с това завършват писмото си.