Академическият съвет на Софийски университет взе решение незабавно да предприеме всички законови мерки срещу окупацията на Ректората, съобщиха от университета.

След проведеното днес гласуване съветът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" реши:

Академическият съвет се съгласява, включително и на основание чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование, и настоява ректорското ръководство незабавно да предприеме всички законови мерки, предвидени в българското законодателство и правилниците на Софийския университет, за освобождаване на сградата на Ректората, осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването й само за целите на висшето образование и академичната автономия".

Според посочения член и точка от Закона за висшето образование „автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии".

По-рано ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев коментира по БНР новата окупация на Ректората.

Това е безобразие. Това е една група хора, която се опитва, без да влиза в конфронтация с тези, с които иска, да използва университета като една боксова круша, каза той.

Според него студентите от предишната окупация на Ректората са имали по - ясни искания и по - добро отношение към Университета и обществото като цяло.

Той съобщи, че е провел четири срещи със студентите, които от събота сутринта са окупирали сградата.


СУ отново осъмна с вериги
Още...

Това са хора, които виждат света в черно и бяло, които не приемат никакви аргументи, които въобще не се интересуват от правата на индивидите и които под демокрация разбират това, което на тях им е изгодно, каза проф. Илчев.

Според ректора на Софийския университет целта на студентите, окупирали Ректората е да се намеси полицията.

Те се опитват усилено, по някакъв начин да принудят полицията да се намеси, за да могат да излязат герои. Но тъй като това не е изгодно за тях, да бъде направено на улицата, те предпочитат да бъде направено в Софийския университет. Без въобще да ги интересуват правата на техните състуденти, преподаватели, служители . В момента те са изгонили охраната на Софийския университет. Сложили са собствени заграждания, обясни проф. Илчев.

Пред БТА Илчев поясни, че се събира необходимата документация, за да бъдат предприети предвидените от закона действия заради окупацията на Софийския университет.

По повод на намерението да бъде сезирана прокуратурата и попитан към кого ще бъде отправен този сигнал за окупацията на СУ - към Софийската районна или към Софийската градска прокуратура, проф. Илчев каза, че "по принцип се подава до главния прокурор, но добави, че към момента не може да каже кога ще бъде сезирана прокуратурата".

Ректорът на СУ определи окупацията и днешното изгонване на охраната от Ректората на СУ като "абсолютно престъпление - от всякакъв характер".