Щурм на Ректората на СУ очакват „Ранобудните студенти" от 10 часа до към обяд, обяви студентът по право Румен Стоев по bTV.

Припомняме, повече от две седмици студенти окупираха Ректората на СУ с цел да предизвикат управляващите да подадат оставка.

Стоев подчерта, че има сигнал за подобна провокация от няколко независими източника. Според него повод за това ще бъде митинга на БСП в столицата и ще се използва суматохата през деня. Той е категоричен, че студентите ще пазят окупацията си и няма да имат акции през деня.

В спор за или против окупацията като начин на изразяване на демократични ценности, преподавателят, който подкрепя протеста проф. Георги Близнашки заяви, че цялата академична общност е „ЗА" недоволството.

„Всички я подкрепят, защото всеобщото разбиране е, че повече така не може", добави той.

Но пък преподавателят в Историческия факултет Александър Антонов смята, че окупацията не е подходящ метод.

„Съгласен съм, че те искат промяна, но те не знаят каква да бъде тя. Те не влизат в партии", коментира той.

По думите на студента Александър Николов - от "Призив за образование", заел също тезата антиокупация, ако студентите са използвали позволените норми за изразяване на граждански свободи, то е щял да ги подкрепи.

„През последните две седмици събираме подписка и говорим със стотици колеги против окупацията", подчерта той

Стоев посочи, че окупацията на Ректората беше решено да бъде свалена, но сблъсъците между протестиращи и полиция във вторник да променили плановете и затвърдили позицията на „Ранобудните".