Няколко стотици ранобудни студенти и недоволни граждани се събраха в уречения час на поредния протест срещу правителството пред сградата на Народното Събрание.

Точно срещу главния вход на парламент има издигната и сцена, на която по-късно ще се появи ръководството на КНСБ, което също организира протест днес.

Демонстранти скандират „Оставка!" и освиркват депутатите в НС. Много от тях развяват български знамена и плакати, като част от тях гласят „Край на илюзиите, самоуправление и гражданска активност всеки ден!„; „Да освободим страната си от мафията" и „Орешарски вън!".

Мнозинството надува свирки и вувузели и по традиция е блокирало столичния бул. "Цар Освободител".

Полицейското присъствие около загражденията е изключително засилено, като от вътрешната страна на загражданията има паркирани 10 коли на жандармерията. Настроението сред протестиращите е спокойно, като студентите се зарекоха да не предизвикват никакви провокации и агресивни инициативи.

Това обаче не успя да предотврати инциденти.
Полицай, охраняващ студентския протест до парламента, колабира. Веднага бе извикана линейка, която бе в района.

Първа помощ на припадналия служител на реда оказа герберката Десислава Дариткова. Тя и колегата й Томислав Дончев отидоха при полицая, охранявани от други служители на реда. Въпреки намесата им обаче студентите продължиха да скандират „Оставка".

Служителят на реда бе откаран от екипа на Спешна помощ. Полицейското присъствие в района на недоволството на студентите остана засилено.

Студентският протест в крайна сметка се отцепи от демонстрацията на КНСБ и за кратко направи жива верига пред северния вход на НС. После младежите се върнаха пред ректората на СУ, където разиграха поредния си артистичен пърформанс. Те се разделиха на 4 равни колони, преоблечени като лекари и военни и марширувайки в строй се отправиха отново към жълтите павета пред сградата на НС, където продължава протестната сбирка на КНСБ.

Студентите носят със себе си познатите вече плакати с лика на премиера Орешарски с глава като череп, скандиранията „Оставка!" все още не стихват.

Все пак правителството намери и своите привърженици. На фона на протести на студенти, синдикати и таксиметрови шофьори, които имат различни мотиви, но една и съща цел - оставка на кабинета на Пламен Орешарски, зад сградата на парламента са се събрали около 50 симпатизанти на управлението. Очевидно правителството е подкрепяно и от граждани на страната от различен етнос, като половината от събралите се привърженици са цигани.

Точно пред храм-паметника „Св. Александър Невски" те всемирно изразяват одобрението си към политиката на правителството, като в своя подкрепа развяват български знамена. Обединили са исканията си и причините за присъствието си днес в центъра на столицата с един лозунг, който гласи „Тук сме хората с различни политически убеждения, но с една кауза - да дадем шанс на правителството! Възможност за работа без оставка".

За да види лично любовта на хората, с контрапротестиращите разговаря и депутатът от БСП Борис Цветков, който за пореден път става едно от лицата на митинга в подкрепа на кабинета „Орешарски".

На метри от контрапротеста недоволство изразяват таксиметрови шофьори.

Между двете групи от граждани обаче е изградена „стена" от полицейски коли и микробуси, които биха предотвратили евентуален сблъсък между хората „За" и „Против" правителството. Униформени също обикалят между събралите се привърженици, но обстановката обяснимо остава спокойна.

Една малка част от площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски" „пожълтя". Недоволни таксиметрови шофьори дойдоха с работните си, около 30, автомобила, за да се противопоставят и те до някаква степен на политиката на правителството в транспортния сектор.

Таксиметровите шофьори обаче са спирани от униформени полицаи на път за протеста, тъй като и днес е въведен стриктен режим на движение по централните улици на столицата. Макар че такситата обясняват на пазителите на реда искането да подкрепят колегите си, на протеста пред храм-паметника „Св. Александър Невски" те не са допускани и се обаждат разтревожени на своите колеги.

4 таксиметрови фирми в столицата пък са забранили на своите служители да изразят публично недоволството си от политиката на правителството, като за това алармираха организаторите на протеста на „жълтите коли".

Все пак, макар и малко, таксиметровите шофьори очевидно са постигнали успех, тъй като имат информация, че лично министърът на транспорта Данаил Папазов ще ги удостои с присъствието си, за да има даде декларация за примирие.

Събралите се шофьори се различават до известна степен от станалите протестни групи по улиците на София към момента с това, че са съгласни да водят диалог с управляващите и са недоволни единствено от законите, които засягат работата им пряко.

Протестиращите таксиметрови шофьори се обявяват против въведеното правило всеки водач на жълт автомобил да минава през задължителен психотест, както през определен период от време да преминава отново изпит за правоспособност. Едно от основните искания на недоволните шофьори е и мярката таксита да бъдат единствено коли до 10-годишна възраст.
Таксиджиите ще помолят правителството този срок да бъде поне 15 години.

„Клиентите ни няма да се возят в разбричкани автомобили", обеща Димчо Иванов, един от организаторите на днешния протест. Той обясни, че самите таксиметрови шофьори ще настояват всеки автомобил, превърнат в такси, да отговаря на определени европейски изисквания.

Недоволните таксиметрови шофьори са паркирали автомобилите си, но самите те са объркани и не знаят дали да подкрепят някои от останалите протестни митинги, чиито скандирания „Оставка" се чуват от всички страни или да останат единствено със своите искания за по-добри таксиметрови услуги.

Стана ясно, че транспортният министър Данаил Папазов няма да се срещне лично с протестиращите таксиметрови шофьори. Техен представител е отишъл до министерство на транспорта и е взел подписана от министъра декларация със споразумение.

Въпросната декларация е договорена още от снощи и в нея ресорното министерство поема ангажимент да внесе исканията на недоволните таксита за обсъждане и гласуване от депутатите в пленарна зала.

Според първоначалната информация на недоволните шофьори основните им желания са удовлетворени, а именно да бъде въведена единна тарифа за превоз, възрастта на таксиметровите коли да бъде увеличена до 15 години и шофьорите да не се явяват на задължителен психотест.

Ако декларацията е в договорения вече вид, таксиметровите шофьори ще си тръгнат с примирие от площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски" и ще прекратят своите протестни действия. Ако в последния момент обаче е направена промяна и министерството не удържи на думата си, шофьорите заплашват, че ще останат до вечерта.