Премиерът Пламен Орешарски заяви, че е готов да преговаря с окупаторите на СУ.

Готов съм да приема представители и да разговаряме. Бих се радвал да има конструктивни искания. Тогава диалогът би бил по- ефективен", каза той във Велико Търново, където се срещна с кметове, подкрепени и избрани от Коалиция за България.

Припомняме, за втора сутрин главната сграда на СУ осъмна с вериги.

По- нататъшните стъпки за фискална децентрализация беше един от акцентите по време на визитата му във Велико Търново.

Кметовете подчертаха, че на този етап се усеща едно по- благосклонно отношение от страна на централните власти, което за мен е добра оценка за бюджета за настоящата година и за стъпките, които предприехме в посока на по- добро финансиране на местните власти", каза премиерът и добави, че предстои много работа в Съвета по децентрализация.

По отношение на европейските средства министър-председателят заяви, че Споразумението за партньорство е пред финализиране.

Надявам още тази година да направим първите контрактувания по проекти от новата финансова перспектива 2014 - 2020г.", подчерта Орешарски.

Той отбеляза, че всички работни контакти между представители на правителството и местните власти са ползотворни за по- доброто разбирателство и координация на действията.

Попитан от медиите за резултатите от срещите с кметовете из страната, министър-председателят отбеляза, че има много инвестиционни проекти, като всички те са разпределени по отговорните ведомства.

Надявам се, че част от тези проекти ще влязат в публичната инвестиционна програма. Другите ги имаме предвид при бюджетиранията занапред", каза Орешарски.

Процесът на децентрализация, който бе рестартиран, още с началото на дейността на кабинета Орешарски, през тази година ще се задълбочи. Ще подготвим и законодателни предложения и инициативи, така че в Бюджет 2015 да се намерят по- трайни решения по отношение на функциите и собствените приходи на общините.

Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти във Велико Търново.

Той посочи, че ще бъдат търсени и решения на въпроси, свързани с такса смет, като например възможност за преотстъпване на част от данъците и таксите в посока към общините.

"За да се постигне това, се изисква много работа и сериозни сметки. Ще се търси възможност през 2015 г. хората да почувстват, че местната власт придобива нова тежест, но и нови възможности за справяне с проблемите. Ние от БСП ще се постараем в този процес да участваме много активно с наши предложения и позиции. Поради тази причина правим и вътрешна работна група от представители на БСП в местната власт, Парламентарната група, които очертават профилa ни на социалната ни ангажираност и политика", подчерта той.

Лидерът на социалистите заяви, че се говори много и за усвояване на евросредствата, като всички са поздравили правителството на Пламен Орешарски за това, че е успяло да спаси и спести близо половин милиард лева.

"Тези средства можеше да ги загубим, заради слабости и грешки, които съществуваха преди. Успяхме обаче да приключим 2013 г. почти без загуба на евросрдства, което е постижение, само по себе си. Наблюдава се и ускоряване на усвояване им с почти 20%. През тази година трябва да се продължи със същия темп, за да се усвои максимален обем от тях", посочи Станишев.

Лидерът на БСП подчерта, че има активен диалог с комисията по подготовка на окончателното споразумение, както това е заявил и министър-председателят Орешарски.

"Правителството търси диалог с всички - с бизнеса, синдикатите, отделните съсловия, за да може финансовата рамка, предназначена за България, да бъде използвана максимално ефективно и да се гарантира растеж на икономиката, нови работни места, а също и конкурентоспособност и разбира се кохезия в регионите. Припомням, че регионалните диспропорции в предишните периоди станаха непоносими за хората, за бизнеса, за общините. Именно преодоляването на тази пропаст цели въведената за първи път от това правителство инвестиционна програма. Така че хората във всички региони да почувстват различно отношение към техния живот, както и да успяват да се решават тежките инфраструктурни проблеми, натрупани за много години", обясни той.

Станишев каза също, че предстои обсъждане на областните проекти.

"Убеден съм, че органът, който ще ги разглежда, ще бъде максимално обективен и ще отчете реалните нужди на съответните региони. Трябва да се има предвид, че са подадени заявки за няколко милиарда лева. Bсичко, което се трупаше с години, сега се изсипа на това правителството. Искам да дам уверение, че намеренията на БСП е програмата да продължи и през следващата и по- следващата година. По този начин, проектите, които нямат готовност да бъдат усвоени през 2014 г., ще се реализират през следващите години", обясни лидерът на БСП.

В заключение Сергей Станишев каза, че за него е важно да чуе проблемите и позициите на кметовете, които всеки ден се сблъскват с проблемите на хората, с това да намират решението им.

"Интересува ме и с какво ние можем да бъдем по-полезни на тях.Забелязах, че всички кметове, които се изказахa, поставиха общоуправленски въпроси, както и текущи. От изказванията разбрах още, че кметовете са доволни от управлението и от отношението при търсене решения на проблемите", заключи Сергей Станишев.