Политолозите Иван Кръстев и Антони Тодоров изказаха мнение, че не са изненадани от резултатите от евровота.

Те коментираха предварителните данни от изборите за Европейски парламент у нас и посочиха общото мнение, че тези избори са „тренировка" за предстоящите избори за национален парламент.

Иван Кръстев посочи в ефира на БНТ, че по-голямата изненада е за малките партии, които са вложили много енергия и финанси в предизборната надпревара.
Според него, те са успели да привлекат достатъчно привърженици и са се представили много добре.

Антони Тодоров посочи, че за него не е изненада малката разлика в процентите между ГЕРБ и БСП. Той прогнозира възникването на „дясна вълна" не само в България, но и в Европейския парламент. Според негови данни, дясната политика се налага все повече и във Франция, Великобритания, Италия и много други европейски страни.

Журналистът Валери Найденов изказа мнение, че след парламентарните избори може да се стигне до съставянето на експертно правителство. Иван Кръстев допълни, че по време на парламентарните избори през юли може да бъдат наблюдавани 2 феномена за България - по-висока избирателна активност и реализиране (или нереализиране) на нежеланието на българите да бъдат управлявани от големи коалиции. По думите му световната финансова и икономическа криза по предварителни данни за резултатите от изборите може да породи дясна вълна на управление.