Премиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров посетиха новоизградените съоръжения към ТЕЦ Перник. Това стана ясно от включване през Фейсбук на страницата на българския премиер Борисов.

Според кмета Станислав Владимиров е изграден 60 км водопровод. Според Борисов били ползвани най-качествените материали и ще са нужни около 2 млн. лв.

Законен ли е водопроводът за Перник?

Законен ли е водопроводът за Перник?

Все още се събират и съгласуват документи за неговото приемане

Изгражда се и нов утаител на пречиствателната станция, за да гарантираме използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

По думите на Борисов ще се види по линия на Българския ВиК холдинг да се финансира и изграждането на допълнителни съоръжения и връзка със старата пречиствателна станция, за да се подобри качеството на водата в Перник. "Помните ли преди година какво беше? Вода течеше, а имаше безводие", каза Борисов, изтъквайки новия водопровод, свързан със софийския водопровод.

Припомняме, от Столичния общински съвет приеха спасителния план на държавата за справяне с водната криза в Перник.

Правителството предложи градът да се снабди с вода от язовир "Белмекен", през "Бели Искър" и водопреносната мрежа на столицата. По този начин Перник ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал "Мошино".

Бедственото положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и кмета Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова (ГЕРБ), така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха министрите на МОСВ и МРРБ.

Главният прокурор взе под специален надзор разследването на водната криза в Перник.

На 9 януари 2020 г., министърът на околната среда и водите Нено Димов бе арестуван за разпит. Единият поводите за неговото задържане бе водният режим в Перник, другият - боклука от Италия, който бе открит в различни депа в България.

При проверка на ДАНС, МВР, Спецпрокуратурата и КПКОНПИ Перник главният прокурор Иван Гешев определи положението там като трагично.

ТЕЦ-Перник отрича да има сериозни аварии

ТЕЦ-Перник отрича да има сериозни аварии

Топлофикационното дружество работело в нормален режим

"Това са видими резултати - водоснабдяване, канализация, чиста вода, АМ "Струма", пътища, кръгови, саниране, индустриалната зона, довеждащ алтернативен водопровод", изброи той проектите за Перник. През тази година ще стартира и големият воден проект в Перник, който се реализира с европейско финансиране за ремонт и изграждане на канализация в града.

Екоминистерството спря 4 парогенератора на ТЕЦ Перник

Екоминистерството спря 4 парогенератора на ТЕЦ Перник

Те трябвало да бъдат изведени още на 1 януари 2008 г.

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Кирил Ананиев и зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков ще продължат разходката си из страната. Рано тази сутрин те посетиха строителството на магистрала "Струма" и тунел "Железница", който се очаква да бъде готов септември.

Борисов се увери, че работата по строежа напредва и, че всичко върви по план. Премиерът и кметът на Перник инспектираха новоизградените съоръжения към ТЕЦ Перник.