Левицата винаги успява да повиши резултата си на балотаж повече от десните. Това коментира в студиото на предаването „Здравей, България” проф. Михаил Константинов. Той обясни, че нарича това явление коефициент на усилване. Той представлявал гласовете, които даден кандидат е получил на втория тур към гласовете на първия, като естествено било те да са увеличени.

По думите на проф. Константинов проблемът на кандидата на левицата за президент – ген. Румен Радев, е да отиде на балотаж. При кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева пък проблемът бил да спечели балотажа.  

Проф. Михаил Константинов смята, че левицата винаги се представя по-добре на втория тур.

Той коментира, че през 2001 г. се стигнало до чудовищната стойност 2, което никога не било виждано в българската история. Тогава Георги Първанов успял да удвои резултата си от първия тур. При десните числото е 1,5-1,6. Те обикновено се представяли по-добре на първия тур и тогава евентуално не могат да бъдат настигнати. Коефициентът на левите обаче винаги е бил по-добър, обясни още математикът.

Според него ген. Румен Радев би получил по-голямо усилване на гласовете на балотажа спрямо първия тур, но от ГЕРБ пък щели да влязат по-силно в балотажа. Затова не било ясно дали в този случай БСП ще могат да ги догонят и задминат.

Константинов е изчислил, че в момента Цецка Цачева има една трета повече гласове от Румен Радев. Той обаче отбеляза, че левицата е раздробена и ще влезе обединена във втория тур.  

От своя страна социологът Кольо Колев намира за огромна грешка, че ГЕРБ са отложили обявяването на кандидата. По думите му политиците често не си давали сметка доколко те не са публични фигури и обществото не знае нищо за тях. Ставали фигури, когато се явят пред медиите, говорят и обясняват вижданията си.

Колев посочи, че Цецка Цачева може да е много хубав човек, но е обществено непозната. По думите му ГЕРБ са решили, че това ще бъдат напълно партийни избори, че няма да има кампания и затова са обявили в последния момент кандидата.