Изведнъж се оказа, че работата на комисията е вътрешно-политически проблем за македонците. Винаги до сега колегите твърдяха, че комисията не работи под политически натиск. Така проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна коментира пред БНТ спирането на работата на комисията за 6 месеца.

По думите му големият въпрос е дали през май работата ще се възстанови, как ще се възстанови и дали изобщо това ще се случи.

В момента съм по-скоро песимист, че ще има промяна в работата на комисията, подчерта проф. Димитров.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев

Той е на мнение, че се напластява излишно политическо напрежение между двете държави.

По отношение на цялостната работа на комисията до момента той подчерта, че едва на четвъртото заседание са взели конкретни решения като например, че 24 май трябва да се празнува и от двете страни.

За македонския език той заяви, че комисията не се занимава с езиковите въпроси.

Във връзка с личността на Гоце Делчев, проф. Димитров поясни, че за нас е важна историческата истина.

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

Зоран Заев: Може бързо да решим откритите въпроси с България

България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС, убеден македонският премиер

За последно напрежението между България и Северна Македония се повиши след като македонската академия на науките и изкуствата прие т.нар. Харта за македонския език, на която категорично и остро се противопоставиха българските академици. Те обявиха, че започват кампания за разобличаване на лъжите в хартата. С позиция излязоха и от ВМРО.

БАН изобличава лъжите в "Харта за македонския език"

БАН изобличава лъжите в "Харта за македонския език"

Започва кампания с писмо до Народното събрание

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония
Обновена

България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с миналото, посъветва Борисов