Най-вероятно Конституционният съд (КС) няма да успее в двумесечния срок да се произнесе по искането на ГЕРБ за обявяване на противоконституционни промените в Изборния кодекс. Погледнах това, което е оспорвано, то сякаш е наливано с фадрома. Това заяви пред БиТиВи конституционалистът проф. Пламен Киров.

Редът, организацията и провеждането на изборите се определя със закон. Има проблем с изборния - превръщането на действителните в недействителни бюлетини и на второ място - попълването на протоколите от СИК-овете. Видеонаблюдението какво ще заснема след като машината ще генерира един протокол, една дълга разписка, запита той.

Предсрочните избори - на 11 юли

Предсрочните избори - на 11 юли

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то НС и Радев ще направи служебно правителство

По думите му основание за оспорване на изборите ще има, ако много избиратели докажат, че технологията с машини е по-бавна и 20-30% от избирателите не успеят да гласуват, заради забавянето. Да помислят колко машини могат да инсталират в големите избирателни секции - да са по няколко. Успоредно да гласуват по 2-3 избиратели.

Проф. Киров даде пример с германският Конституционен съд, който не дава гаранция за тайната на вота, включително и за машинното гласуване.

Стефан Манов: Машините се борят с купения вот

Стефан Манов: Машините се борят с купения вот

Манипулация на софтуера няма как да се направ

Служебното правителство си е изпълнителна власт. Друг е въпросът дали ще стигне време за задълбочена ревизия и дали ще има желание за ревизия, каза ръководителят на катедра "Конституционноправни науки" на Софийския университет и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Прокуратурата проверява твърденията на бизнесмените Илчовски и Ангелов

Как са изразходвани държавни пари в последните 10 години

Запитан за твърденията на бизнесмена Илчовски, юристът обясни, че изявленията в комисиите са предизборна кампания. Лицата, които даваха информация, говориха по-малко, стана си едно шоу, което обслужва предизборни сигнали. Трябва да се изчистят всички съмнения, натрупването на много информации, слухове, без последствия, без легитимен отговор, препоръча той.

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От „Градус“ плашат със съд по всички линии Светослав Илчовски

От фирмата определят твърденията на Илчовски като неверни

В студиото беше и председателят на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков. Според него в цивилизования свят нещата тръгват от зад напред, подобни разкрития първо се разследват, а след това се обявяват в парламентарни комисии.

Илчовски свидетелства за рекет и изнудване от страна на партийни деятели, заяви и че знае, който е авторът на снимките видеата от спалнята на премиера, които бяха изнесени миналото лято. Заседанието на комисията бе прекъснато от депутатите от ГЕРБ, които заявиха, че то не е законно.

На този етап Светослав Илчовски не е представил писмени или други доказателства за твърденията си.

Христо Гаджев за казуса Илчовски: Манолова създаде скандала

Христо Гаджев за казуса Илчовски: Манолова създаде скандала

Тя иска да манипулира Комисията по ревизия

Според проф. Киров, ако нямаме правителство и следващите избори, президентът ще назначи ново служебно правителство, то може да повтори състава на това, което предстои утре, начело с генерал, разкри очакванията за състава на служебния кабинет той.

По думите на проф. Киров още с Търновската конституция всяко мнозинство е пипало Изборното законодателство, забравяйки че изборите се печелят с гласове, не с трикове.

Борислав Цеков е категоричен, че машинното гласуване е авантюра, никъде в Европа го няма. Ирландия предаде машините на вторични суровини. С решението за машинно гласуване се нареждаме до Венецуела, Бразилия. Сигурен съм, че ако не на тези избори, на някои следващи, ще отменим машинното гласуване. Партиите искат по свой образ да променят кодекса.

Ако бъде обявена противоконституционност на обсъжданите промени в Изборния кодекс, за които ГЕРБ сезираха КС, ще се възкресят старите норми, ако няма законодателни инициативи. Проблемът е от броенето. Сега броенето е в затворена кутия, разбират го определен кръг хора, каза Борислав Цеков.

В последните 3 месеца от мандата на сегашния президент Румен Радев той ще назначи служебно правителство, но няма да има право да разпусне парламента - от януари 2021 г., уточни Цеков.