ПОСЛЕДНО:
Към 16:00 часа движението е спряно от подлеза на Софийския университет до кръстовището на бул. „Цар Освободител" с „Г.С. Раковски".
Блокадата от Орлов мост е свалена
, движението по бул. „Васил Левски" и по „Евлоги и Христо Георгиеви" също е възстановено.
Протестиращите пред Народното събрание са близо 70 на брой, като повечето то тях са насядали по жълтите павета и чакат да се присъединят към другите протестиращи от 18:30 пред МС, където е построена сцена.

Поредна доза освирквания, викове „мафия" и „оставка" събудиха Народното събрание. От рано сутринта протестиращите са на своя пост, обградили всички възможни входове на НС. Не липсва и ароматът на сутрешното кафе.

Припомняме, от няколко дни се подготвя "голяма и дълга" блокада на парламента за 176 години от рождението на Апостола.

Към 8.30 ч. недоволните са значително повече от предните сутрини, но не застрашително много от обичайния им брой по това време на деня.

Няколко възлови кръстовища бяха блокирани по различно време.

Около 9.30 голяма група протестиращи се насочи по бул. „Цар Освободител" и блокира кръстовището с улица „Г. С. Раковски".

14 души, участвали в днешните протести, са задържани. Един от тях е отведен в I-во РПУ, a 13 - в V-то. Oт пресцентъра на МВР посочиха за news.bg, че те са арестувани поради различни причини, основно заради неподчинение на полицейско разпореждане. Има и арестувани, защото не са носели в себе си документи за самоличност.

Групата иска да се отправи по нея в посока парламента, но плътен кордон полиция не позволи това да се случи. Протестиращите стоят на платното и скандират „Направете път", заедно с обичайните възгласи „Оставка" и „Мафия". Полицията обаче няма никакво намерение да ги пуска.

Блокада има и на Орлов мост, както и пред СУ.
Тя започна сутринта и приключи около 14 часа.

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря с директора на СДВР Ивайло Спиридонов и поиска да бъде осигурено преминаването през Орлов мост, за да не се затруднява движението на градския транспорт и на гражданите през кръстовището.

Най-голямата група днес се е пренесла пред КПП-то пред храм-паметника „Александър Невски", откъдето влизат депутатите, служителите на НС и журналистите.

Протестиращите развяват народния флаг под звуците на вувузели.

Неизвестни хора бяха подсигурили на протестиращите тази сутрин закуска. На тях им се раздават 2 -3 кашона айрани и 20-ина кутии с големи кръгли баници.

По думите на човека, който раздава закуската, тя е платена от фирми, които не искат да се афишират.

Междувременно, 50-ина души блокираха кръстовището между улица „Г. С. Раковски" и бул. „Дондуков", като половината бяха насядали на земята и така спряха движението на автомобилите и на градският транспорт.

Недоволните граждани, идващи от сборния пункт пред „Александър Невски", отказаха да се изтеглят, но полицаите буквално извлякоха някои от тях. След около 15 мин. престои хората, пристигнали рано тази сутрин с автобус от Благоевград, се отправиха към Министерски съвет.


По обед 20-тина протестиращи "отстояваха" блокадата на "Цар Оосвободител" пред НС

Десетки полицаи блокираха пътя към централата на партия Атака, пред която има коли на жандармерията.

Блокада от страна на протестиращите има и на "Орлов мост", както и пред Софийския университет.

„Вече трябваше да ви няма", гласи плаката на един от най-ядосаните граждани от дългото чакане за оставка. Друг пък призовава „Оре, пусни Шаро кокала без бой".
Сред плакатите се четеше и надписът „Орешарски, ти си мъжка проститутка"

Прави впечатление присъствието на сирена, която допълнително допринася за огромния шум, който създават посредством своите свирки протестиращите.

Т. Буруджиева, БСП:
Не приемам диалог със сирени
Още...

Събралите се на страничния вход протестиращи посрещаха с бурни освирквания всеки приближаващ в костюм в сградата, независимо дали е депутат или не.

Мая Манолова беше разпозната от тях и предизвика още по-бурни реакции от страна на протестиращите и обидни подмятания.

След 9.00 часа, когато всички народни представители заеха местата си в Пленарна зала отделните групи протестиращи постепенно се изтеглиха пред централния вход на парламента.

Грозна сценка се разигра на кръстовището пред СУ, малко след 10 часа. Възрастен мъж се опита да премине по бул. „Васил Левски", посока паметника на Апостола, но бе спрян от полицията. Той отказа да предостави личните си документи за проверка, реагира бурно и във възникналия конфликт се оказа на земята, след което се оказа в полицейска кола, която потегли към най-близко полицейско управление.

Група протестиращи веднага заподозря в това нарочна провокация, защото същият мъж е дошъл заедно с полицията още от площада пред парламента. Според тях полицията е искала нарочно да го набие, за ги плаши.

По думите на възрастна жена обаче, мъжът е архитект Милослав Богданов, който е бързал за протеста пред Столична община. Тя си обясни поведението му с това, че си е забравил личните документи и е изпаднал в паника под влиянието на емоциите си.


БСП депутатът Жельо Бойчев, обграден от протестиращи в района на парламента