Мандатът на президента Росен Плевнелиев е добър, но и труден, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Мандат, който няма нищо общо с президентите преди него. Той прави няколко служебни правителства във време на финансова криза, във време, когато конфронтацията в България, заради експеримента Орешарски, беше чудовищна. Той се справи много добре, но като всеки човек и той допуска грешки, каквито и аз, може би и по-големи, допускам", каза Борисов.

Премиерът и лидер на най-голямата парламентарно представена партия допълни, че кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев е била "убита" от настояването на коалиционни "колеги " да се разграничи от ГЕРБ. Те настоявали да се яви като независим кандидат, и то без да са коментирали темата със самия президент, каза премиерът, визирайки несъгласуваната подкрепа за Плевнелиев от лидера на ДСБ Радан Кънев.

ДСБ искат нов мандат на Плевнелиев, търсят дясна подкрепа
Обновена

ДСБ искат нов мандат на Плевнелиев, търсят дясна подкрепа

Да се загърбят партийните страсти и сметки, призовава Радан Кънев

"Ако не беше тази истинска провокация, аз щях да стоя и зад втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход", посочи Борисов.

Той припомни своя реплика, че изборите са състезание на партиите - дали за президент, кмет, общински съветник. "Затова толкова не ми е приятно като някой каже "независим". Какво значи независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет? Кой му плаща кампанията - партията ли? Ако му плаща партията, значи не е независим? Игра на думи, която цели да заблуди хората, но те вече не се заблуждават", допълни премиерът.

Някой началник е „набил канчето на Борисов“, заподозря Радан Кънев

Някой началник е „набил канчето на Борисов“, заподозря Радан Кънев

Търсел си извинение, че не подкрепя Плевнелиев

По думите му, ДПС са поели отговорността си за Орешарски и са постъпили по-честно като застанали зад него. "Нека да мине първият тур. Ние сме казали, че на втори тур, ако има такъв, ще положим всички усилия, защото ще има вече двама кандидати, да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин", заяви още Борисов.

Той посочи, че тогава пак ще бъде решение на ДПС или ДОСТ кого да подкрепят. "Ако аз бях на тяхно място, щях да подкрепя тези, през които ще имам излаз към властта след това. Така бих постъпил. Защото всяка една партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция", обясни Борисов.

Според него ДСБ са идеалната опозиция за БСП и ДПС в управление - те не се борят за тяхното място, за това да управляват и да правят политики, а да бъдат коректив. Малък, но гласовит. И там да си стоят.

"Ние не искаме това. Ние не искаме да ги допускаме на власт и затова най-вероятно на втория тур ние трябва действително да се опитаме да съберем максимално гласове и от център-дясното и от по-прогресивните хора вляво и разбира се, тези, които не искат онзи модел да се повтори", допълни Борисов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ информира, междудругото, че Словакия по време на тяхното председателство на ЕС, са се разбрали да няма протести.

"Виждате какви събития настават в света и ние трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси. Предстои ни Председателство на Съвета на ЕС. В Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството - нито правят митинги, нито стачки, нито вотове. Просто, за да може нацията да се представи добре, а на нас това ни предстои само след една година. И ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре", каза Борисов., намеквайки, че и у нас през 2018 (когато трябва да има редовни парламентарни избори, б.р.) е редно да направим така.