Президентът Румен Радев коментира последната акция на прокуратурата, която преди дни разкри заговор за отстраняване на полицаи и магистрати, обединил фигури от подземния свят, олигарси и дори журналисти, като за доказателство бяха пуснати и намерени записи между замесените.

"Не мога да коментирам този акт на прокуратурата, без да съм запознат с обстоятелствата по него. Към момента към мен няма никаква постъпила информация по въпроса", уклончив бе първоначално държавния глава, който взе участие във форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията на тема "Антикорупция и национална сигурност".

Използва обаче случая, за да призове партиите в следващия парламент да приемат законовите промени, предложени от Министерството за правосъдието, касаещи контрола върху главния прокурор.

"Имаме нужда от една пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. Правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие, така и бягството от справедливо наказание. Именно в българското общество остава дълбокото съмнение за работа по принципа на избирателното правосъдие. Това трябва да бъде целенасочена политика. Аз очаквам предложените за втори път от Министерството на правосъдието законови промени да бъдат приети в следващото Народно събрание."

Това ще преценят нашите народни избраници, коментира лаконично на въпрос на News.bg той опасенията на прокуратурата и някои от партиите, че някои от текстовете, предложени от Крум Зарков противоречат на Конституцията.

Все пак Радев направи коментар, макар и косвен, на последните действия на прокуратурата. "Нека приемем закон, който да позволява механизми за ефективно разследване на главния прокурор. Когато приемем такъв закон и установим тези механизми, когато има органи като ВСС, в които членовете да не бъдат йерархично зависими, тогава ще можем обективно да говорим за ефективна работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Не може да се хвърлят части от някакви СРС-та, без да се дава пълна публичност за какво става въпрос."

Радев коментира и излезлият доклад на Държавния парламент на САЩ, който определя като базисни проблеми за България корупцията, незаконните арести, свободата на медиите и др. "Докладът костатира проблеми, отдавна познати на българите. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани."

Радев отсече: Никакво оръжие за Украйна

Радев отсече: Никакво оръжие за Украйна

И призова партиите да кажат отсега – за мир или за война са