Реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември, смята социологът Андрей Райчев. Той говори днес пред БНР.

Райчев заяви обаче, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града: "Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех".

В големите градове и особено в София, вотът има политически характер и сериозни последици, каза още Райчев. Хората в малкия и средния град гледат по различен начин на вота, за тях кандидатът им трябва да е един от тях, допълни той.

Всички партии са в добра форма и се готвят отдавна за местните избори. Устремът им ще бъде голям.

"Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им", допълни Андрей Райчев.

В ГЕРБ тече промяна след оттеглянето на Цветанов от ръководните постове в партията, отчете Райчев.

"Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая".

Според социолога европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов. Той използва футболна аналогия, за да отчете приноса на Борисов, който влязъл във второто полувреме и вкарал три гола.

Райчев прогнозира "фактическа" избирателна активност от 50% през ноември (втори тур). Той определи София като "цитаделата" и "мястото на генезиса" на ГЕРБ:

"БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може...Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова".

Манолова без избор - губи и ако не влезе в битката за София

Манолова без избор - губи и ако не влезе в битката за София

Мая Манолова натрупа критичен минимум от публично поведение

Райчев е сигурен, че изборите в столицата ще реши "класическият десен избирател":

"Този човек трябва да каже: "Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист" или "Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече". Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже".

Райчев припомни пътя на Манолова от сатанизиран образ до този, който има сега. Социологът допълни, че тя е изградила този образ с работата си и вземането на страната на хората.