Указът (за назначаване на новия председател на ДАНС Пламен Тончев след освобождаване на предишния Димитър Георгиев - б.р.) съм го подписал в България. Кога излиза информация, че е подписан указа, е друг въпрос.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след аудиенцията при папа Франциск във Ватикана.

Папа Франциск пожелал сближаване с източноправославната църква

Папа Франциск пожелал сближаване с източноправославната църква

Наш архиепископ отслужи литургия в базиликата "Сан Клементе"

Думите му са в отговор на въпрос, че има съмнения за професионалните качества на новия председател на спецслужбата. Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа и с дейност. Виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не националния интерес.

Затова стигнахме до тук, затова нямаме никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи. За това, както те самите признават, години наред чужди шпиони действат из България, допълни Румен Радев.

Президентът е на тридневна официална визита в Рим по повод 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. От 1990 година денят е официален празник.

Румен Радев: Нямаме нужда от посредници за разговора ни със Скопие

Румен Радев: Нямаме нужда от посредници за разговора ни със Скопие

Думите му са отговор на Португалия, която предлага европейска намеса в спора

Припомняме, на 25 май недоволни граждани протестираха пред ДАНС заради "незаконното подслушване в държавата".

До протестната проява се стигна, след като миналата седмица ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

На следващия ден Министерският съвет гласува решение, с което предложи шефът на ДАНС да бъде уволнен. Мотив за уволнението е излизането в неплатен отпуск, който ще трае до края на служебното правителство, като действие, уронващо престижа на службата. Припомняме, че освен шефа на ДАНС, и шефът на ДАР - разузнаването - също беше пуснал такъв отпуск.

Правителството предложи за поста Пламен Тончев, който досега беше директор на регионалната структура на службата в Кюстендил.

Официално като причина за отстраняване му се сочи "уронване на престижа" на службата, но самият Георгиев смята, че освобождаването му като председател на Агенцията е "неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България".

От своя страна Георгиев повтори тезата на предишния премиер Бойко Борисов, че е освободен заради разкритата афера с руски шпиони.