Президентът Румен Радев призова и журналистите да разследват злоупотреби с европари в периода от 2015 до 2018 година. Думите на държавния глава бяха в отговор на журналистически въпрос за казуса с обществената поръчка на джипове за МВР, разследвана от OLAF, съобщиха Нова телевизия и Би Ти Ви. 

Радев бе пресрещнат от журналисти преди участието си в откриването на 14-ата Национална археологическа изложба "Българска археология 2020" в Националния археологически институт с музей при БАН.

"Аз очаквам от вас, медиите, да бъдете не по-малко активни и по други констатации на OLAF. Към констатацията на OLAF и ЕК за крупните злоупотреби в Агенция "Митници", които облагодетелстват, според техни доклади, определени фирми и лица на висши публични длъжности в България и ощетяват европейския бюджет. По разчети на комисията за периода 2015-2018 г. стойността на загубите възлиза до 1 млрд. лв. в едно с лихвите, които дължим. И колкото сега този скандал да се постиска преди изборите, след тях най-вероятно България ще трябва да плаща", заяви президентът.

По думите му българите ще плащат както тези злоупотреби, така и дълговете, които сегашното правителство тегли.

Кабинетът "Борисов-3" започва да тегли нов дълг на 15 февруари

Кабинетът "Борисов-3" започва да тегли нов дълг на 15 февруари

Първата емисия се смята за тест за пазара

Относно замесването на сина му в участие на парти в заведение по време на локдауна, президентът заяви, че от началото на мандата му неговото семейство е подложено на непрекъснати атаки и отново призова медиите първо да проверят фактите и тогава да информират обществеността.

Припомняме, на 1 февруари от ОЛАФ съобщиха, че са открили нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство на Огнян Герджиков. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

След това прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

Идеята на процедурата по закупуването на автомобилите за МВР била да се спестят пари от ЕС, като за това нямало нужда.

От ГЕРБ изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като "вероятно се чувстват над закона".

Лидерът на АБВ Румен Петков също коментира въпроса за процедурата за закупуване на автомобилите за МВР и разследването на ОЛАФ. Той посочи, че тя може да е стартирала, докато Пламен Узунов е бил служебен министър, но е завършена по време на правителството на Бойко Борисов. Според него премиерът прехвърля от болната, на здравата глава.

Темата за разследването на ОЛАФ бе дискутирана и в парламента. Спас Гърневски от ГЕРБ заяви, че сега трябва да бъдат възстановени 6 милиона евро, по думите му това е предпоставка за наказателно производство.