"Единствените думи на Борисов, които имат значение, са тези, които ще произнесе пред следващия главен прокурор". Това коментира президентът Румен Радев, цитиран от своя пресцентър по повод обвиненията, които лидерът на ГЕРБ отправя към държавния глава вчера.

Повод за думите му е изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че живеем в президентска република от вчера.

Днес Борисов написа, че държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство, без да споменава конкретно държавния глава Румен Радев.

Според президента, трябва да бъдат излекувани комплексите за политическата обреченост, защото именно Съединението е показало, че сме способни да постигаме големи цели.

Петър Стоянов: Нашите национални интереси са най-важни, да ги отстояваме

Петър Стоянов: Нашите национални интереси са най-важни, да ги отстояваме

Непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят за политическа безпомощност

Държавният глава не даде категоричен отговор кога ще разпусне 46-ото Народно събрание. "Първо - трябва да се актуализира бюджетът. Всички ги очакваме. Не можем да оставим българите без тази нужна актуализация в сложните времена, които предстоят", коментира той.

Запитан дали като кандидат за президент го притесняват избори 2 в 1, Радев отговори: "Трябва да организираме изборите по такъв начин, че гражданите справедливо, честно и обективно да изразят своя вот при две кампании, които ще се водят паралелно", уточни държавният глава.

За политическите скандали около информацията за купуване на депутати (председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини депутата от ИСБГНИ Татяна Дончева, че предлагала подкуп, тя и съпартиецът му Любомир Каримански - б.р.) президентът каза, че обстановката в парламента е станала толкова изнервена, че "срива всякакви усилия да се постигне рационално решение".

Относно евентуалния нов политически проект на министрите от служебния кабинет - Асен Василев и Кирил Петков Румен Радев каза, че този политически проект все по-често се спряга. Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а трябва да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество", допълни Румен Радев.

Припомняме, за нов политически проект, сформиран около двамата служебни министри се заговори по-усилено след като стана ясно, че "Има такъв народ" няма да сформират правителство. Самите Кирил Петков и Асен Василев първоначално не изключиха такава възможност, след това бяха категорични, че докато са служебни министри няма да мислят за сформиране на партия. Петков, Василев и Николай Денков бяха и служебните министри, които водиха разговори с ИТН да се включат евентуално в техен кабинет.

БСП връщат мандата на 7 септември

БСП връщат мандата на 7 септември

Неофициално решението на коалицията

Държавният глава изтъкна, че преди да бъде разпуснато 46-ото Народно събрание и да се насрочат парламентарни избори, трябва да се актуализира републиканския бюджет. Президентът отбеляза, че предстои да се срещне с представители на Централната избирателна комисия, за да бъде сигурно, че парламентарни и президентски избори с машинен вот могат да се проведат едновременно без да бъдат компрометирани.

Относно опасенията на част от социалистите, че тяхната надежда може да бъде предадена, държавният глава посочи, че не той е човекът, който ще ги предаде. "За себе си гарантирам", заяви президентът.

В Раковски президентът посети катедралния храм "Пресвето сърце Исусово" и разговаря с католическата общност в града. В рамките на посещението си държавният глава разгледа и Центъра за професионално обучение "Тракия".

Обучителният център е част от плана за интегрирано развитие на Тракия икономическа зона. В него се квалифицират и преквалифицират кадри на фирмите от най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа. Румен Радев проведе среща с представители на фирми от "Тракия икономическа зона".