Президентът Румен Радев гласува и призова избирателите също да отидат пред урните.

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, обяви Румен Радев. Той настоя за съпричастност и подкрепа от цялото общество към изборния процес. От гласуването днес зависи колко легитимни и устойчиви ще бъдат правителството и парламентът, обясни той.

Всички да гласуват, за да не решава друг вместо хората, настоя още президентът. Той иска избирателите да не се отклоняват от конституционните си правомощия, тъй като гласуването е както право, така и отговорност. "Надявам се българите да бъдат разумни и да излязат да гласуват", каза Радев.

В момента той вижда две тези - правителство на всяка цена или отстояването на червените линии на всяка партия. Надявам се да се намери разумният компромис, каза държавният глава и поиска да се отчитат проблемите както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот
на живо

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот

"Галъп" измери 35,3% активност към 19 ч., "Тренд" - 33,6%, "Алфа рисърч" - 34.5%

От македонски медии той бе питан за електричеството, което иска от нас РСМ. Имаме готовност да увеличим износа за Северна Македония, обясни Румен Радев. Зависи от европейските институции каква енергийна помощ може да получи югозападната ни съседка. Разговорите между България и РСМ са приятелски, според президента.

За ускорена интеграция на РСМ се обяви още той. Преговорите за членство започват, когато РСМ впише българите в Конституцията, изтъкна Радев.

Гълъб Донев: Изборите са честни, но не трябва да са чести

Гълъб Донев: Изборите са честни, но не трябва да са чести

Донев изрази надежда за висока избирателна активност