БСП е твърдо решена да спечели президентските избори и да промени модела на управлението на страната. Това заяви евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова на пресконференция в централата на партията.

Йотова заяви, че утре предстоят разговори с АБВ, на които БСП отива с формулата 6+2. Другите две имена, които ще бъдат обсъждани и на Националния съвет на партията в неделя, 14-ти август, са на Таско Ерменков и Марио Трайков.

Припомняме, миналата седмица БСП обяви шест имена, с които тръгва на преговори за обща лява кандидатура: Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, Мая Манолова и ген. Румен Радев, като непартийна кандидатура.

БСП отлага пленума заради генерал Радев и Мая Манолова

БСП отлага пленума заради генерал Радев и Мая Манолова

Към момента двамата не отговарят на изискванията на закона

На срещата с АБВ ще бъде обсъден и въпросът с вицепрезидента в двойката. „Нашето категорично становище е за коалиция. Знаете, че ние имаме подписан договор в рамките на БСП лява България. Тези въпроси ще бъдат изчистени преди заседанието на Националния съвет”, заяви Йотова.

На въпрос дали на предстоящото заседание ще бъдат поканени всички номинирани за президенти, както и ген. Румен Радев, Йотова изтъкна, че това би било възможно, ако дотогава президентът подпише указа за неговото освобождаване.

„Но до този момент, въпреки дефинитивното изявление на министър-председателя, че няма да създава пречки, тази процедура все още върви”, коментира тя.

„Движение 21“ се оттегля от преговорите с БСП за президентския вот

„Движение 21“ се оттегля от преговорите с БСП за президентския вот

Според хората на Дончева има съществено разминаване

Относно оттеглянето на Татяна Дончева от процедурата по преговори за издигането на единен ляв кандидат-президент, Илияна Йотова заяви, че лидерът на „Движение 21” очевидно е избързала с това решение, тъй като е могла да го направи и след разговорите с БСП, насрочени за утре.

„Това е нейно решение. Очевидно след нашите процедури от допитването, през номинациите, разговорите, които се водят, стана ясно, че г-жа Дончева няма как да бъде общата ни кандидатура, което вероятно е ускорило и това изявление”, изтъкна Йотова.

На въпрос би ли коментирала по същество аргументите на лидера на „Движение 21” Татяна Дончева за оттеглянето й, а именно, че БСП е неподготвена за общи действия, че прави услуга на ГЕРБ с начина на водене на преговорите с потенциалните партньори, Йотова изтъкна, че това е потвърждение на тезата, че г-жа Дончева сама ще се кандидатира за президент.

„Когато една партия тръгва на избори, тя естествено започва атаката и срещу своите опоненти. В случая само за няколко седмици БСП от потенциален партньор се превърна в опонент”, посочи още Йотова.

По думите й все още могат да се водят преговори с „Движение 21” в посока, която самата г-жа Дончева е предложила в първата им среща, а именно да се създаде тази атмосфера на честна игра, да има обединени усилия срещу евентуални фалшифакации – купуване на гласове.

„След първоначалните емоции на г-жа Дончева, смятам, че тези разговори ще продължат и занапред. Ние твърдо сме решили да спечелим тези избори, твърдо сме решени да излъчим печелившата кандидат-президентска двойка, твърдо сме решени да променим модела на управление в страната и президентските избори ще бъдат отключващия момент за това”, заяви Йотова.

Всяка партия е суверенна сама да предопределя бъдещето си и да решава как ще се явява на избори. Аз смятам, че един много широк ляв и центристки фронт ще бъде създаден за тези избори. На практика БСП вече е в кампания, каза още тя.