Народното събрание се върна назад в историята минути преди да започне да обсъжда поредния внесен вот на опозицията. В понеделнишкия следобед необичайно народните представители се върнаха на работа, за да дебатират по поискания от ГЕРБ вот на недоверие за провала на правителството на Пламен Орешарски в областта на сигурността.

Преди да заговорят за предишни и настоящи грешки, да се обвиняват и да се защитават депутатите си спомниха историята от далечния 10 февруари 1879 година. Призивът за тази препратка направи председателят на Народното събрание Михаил Миков от парламентарната трибуна, който разказа, че на тази дата от 1879 година във Велико Търново се открива първото заседание на Учредителното събрание.

На това събрание са известните Петко Каравелов, Стефан Стамболов, екзарх Антим I и други велики българи. "От Учредителното събрание се помни Търновската конституция, избрана от 229 народни представителите. Тя дава началния тласък за европейското развитие на младата ни държава. В учредителното събрание се раждат и българските партии и това е началото на партийния и политическия живот у нас", припомни още Михаил Миков и добави, че именно с това учредително събрание българите показват на света, че заслужават своята държава.

Председателят на НС изтъкна, че в съвременния свят обществото иска да участва и то все повече участва в демократичния процес на вземане на решение. "Днес, и както преди 135 години, парламентарният контрол и министерската отговорност са важна част от демократичната държава. Нека днес си припомним за демократизма на дедите ни. Нека и опозицията, и мнозинство да използваме вота на недоверие. За нас, за нашите деца, за бъдещето на България", призова още Миков.

След пламенното му слово в пленарна зала влязоха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов и други министри от кабинета "Орешарски". Депутатите решиха дебатите по вота на недоверие да се предават пряко по БНТ и по БНР, отново с цел прозрачност пред българските граждани.