СДС подкрепя позицията на българското правителство да наложи вето на преговорите с Република Северна Македония за еврочленство.

Ние, от СДС, винаги сме били за евроатлантическата интеграция на Северна Македония, през годините сме били най-ревностните застъпници на тази идея и продължаваме да смятаме, че това трябва да се случи, се посочва в позицията на синята партия. Те обаче подчертават, че членството е двустранен процес и държавите - кандидатки не трябва да внасят в Европейския съюз нерешени двустранни проблеми.

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

На въпрос обаче какво е направила България, Георгиев заяви, че е забелязала антибългаризма

"Разширяването на общността трябва да бъде основано на ценности и правила, осъзнати и приети от държавите, които искат да се присъединят. Както заявихме и в позицията си от 6-ти ноември, с която призовахме българското правителство да наложи вето, поведението на управляващите и опозицията в Република Северна Македония показва, че все още не са готови за ЕС", заявяват от СДС.

News.bg припомня, че един от аргументите ни да не кажем "да" на Р.С. Македония е причината, че съседите ни не са изпълнили поставените условия, а едно от тях е, че София иска в преговорния процес да се използва терминът "конституционен език", а не "македонски език". Твърденията на Македонската академия на науките и изкуствата са, че езикът, който се използва в Р.С. Македония е "на няколкостотин години".

Преди това последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Още не можем да кажем "Да" на Северна Македония за ЕС

Още не можем да кажем "Да" на Северна Македония за ЕС

Категоричното си мнение изрази вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година завърши със срещата при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

Северна Македония да признае историческите реалности, призова Захариева

Както България признава съвременните реалности