Неучастието на лидерите от новата коалиция "Българските патриоти" (ВМРО, "Воля" и НФСБ) в предизборните листи е доказателство, че трите партии са се обединили около принципи, а не, за да успеят да прескочат 4-процентовата бариера на изборите. Това заяви пред bTV Валери Симеонов по повод коментарите, че трите формации правят "отчаяна" коалиция преди вота на 11 юли.

Той изтъкна, че ако коалицията е била отчаяна, лидерите на партиите е щяло да се вкопчат в листите и да претендират да водят по две такива.

Самият акт на оттегляне на лидерите от партиите и то не на един лидер, а на трима, мисля, че е изключително ново, уникално явление в 30-годишната история на България, изтъкна Симеонов и допълни, че с това оттегляне тримата партийни лидери лишават от аргумент враговете си, които се опитвали да търсят в личните противопоставяния в годините някаква липса на принципност.

И в едно семейство има спорове, но това не означава, че мъжът и жената се развеждат веднага след първия скандал. Така лидерът на НФСБ отговори на въпроса не са ли аргумент и острите реплики между председателите на трите партии, в частност скандалите между Симеонов и Веселин Марешки.

Марешки взел от медиите думата "мекотело" спрямо настоящите си коалиционни партньори

Марешки взел от медиите думата "мекотело" спрямо настоящите си коалиционни партньори

Това го повтарям аз след вас

Той посочи, че двамата с Марешки имат само два случая, при които лидерът на "Воля" изразява мнение, което е било коригирано, тъй като е било формирано от медиите.

Симеонов отрече и хипотезите, че коалицията е създадена, за да направи обединение с ГЕРБ след вота. По негови думи ГЕРБ нямали нищо общо и не били някакъв доживотен партньор.

ГЕРБ беше партньор дотолкова, доколкото "Обединени патриоти" да прокарат определени точки и каузи в програмата на коалицията и да ги реализират, изтъкна той и допълни, че те са осъществили голяма част от нещата, които са ги обединявали като "Обединени патриоти". Реализирахме ги през ГЕРБ, през Борисов, въпреки че невинаги сме били съгласни с ГЕРБ или с Борисов, посочи Симеонов.

Той не одобрявал, че в последния парламент управляващите гласували по нареждане на бившия премиер и дори лично му го казвал. В новия парламент по негови думи, ако успее да влезе, коалицията "Българските патриоти" ще подкрепи не определени партии, а програми, след като такива бъдат изложени.

Валери Симеонов уклончиво за една бъдеща коалиция с ГЕРБ

Валери Симеонов уклончиво за една бъдеща коалиция с ГЕРБ

Позор е в Народното събрание да няма патриоти

Симеонов определи действията на служебното правителство като "медийни скандали за поддържане на рейтинга".

Относно разкритията за подслушване на политици той заяви, че темата му е смешна.

"Кажете ми какво ще подслушваш на един политик, освен някакви икономически връзки, от които той да реализира търговия с влияние. Какво е интересното да слушаш Атанас Атанасов? Подслушването означава прекалено голям ресурс", подчерта лидерът на НФСБ.

НФСБ зове за обединение на всички патриоти срещу "уличните демократи"

НФСБ зове за обединение на всички патриоти срещу "уличните демократи"

Те настояват партиите от патриотичното пространство да се яват заедно на следващите избори

Припомняме, на 20 май ВМРО, "Воля" и НФСБ подписаха споразумение за общо явяване на предстоящите избори. Тяхната коалиция се казва "Българските патриоти".

На миналите избори ВМРО и НФСБ не се разбраха за коалиция, като решението бе взето от войводите, които тръгнаха на изборите самостоятелно. Тогава, видимо изненадан, Валери Симеонов влезе в коалиция с Веселин Марешки и "Воля". Резултатите обаче оставиха и двете формации под 4%-та бариера.

В 44-то Народно събрание патриотичните партии бяха в коалиция Обединени патриоти и дори сключиха споразумение за общо управление с ГЕРБ. По средата на мандата обаче търканията между ВМРО, НФСБ и "Атака" ескалираха до няколко вълни на напрежение и депутатите от "Атака" станаха дори и независими, а по-късно Волен Сидеров и напусна парламента.