Напрежение и между десните/сините партии възниква заради медийните участия в рамките на предизборната кампания за местните избори.

СДС, които се явяват на много места в коалиция с ГЕРБ, излизат със саркастично отворено писмо-обръщение към "Демократична България". Повод за това, личи от писмото, е жалба в ЦИК от 30 септември. Самата жалба не е цитирана, но стана ясно, че това препятства участие на представител на СДС в предизборния формат на "Панорама" по БНТ този петък.

От СДС предполагат, че от ДБ ще се чувстват по комфортно само в компанията на Волен Сидеров и представителя на НФСБ.

"Благодарение на този ваш сигнал, представител на СДС няма да може да участва в "Панорама", където беше поканен в петък, 4 октомври, заедно с участниците от "Демократична" България, АТАКА и НФСБ... Намирате повод да отстраните СДС под благовидния предлог, че Споразумението трябва да се спазва стриктно. Вероятно ще се чувствате по-комфортно само в компанията на Волен Сидеров и представителя на НФСБ", обръщат се от СДС към "Демократична България".

СДС има евродепутат - г-н Александър Йорданов, който влезе в ЕП от формата на коалицията ГРЕБ - СДС.

"Ще отречете ли, че той е седесар?! Приемаме, че текстът може да се тълкува по вашия начин... Но вие, в "Демократична" България, очевидно не харесвате демокрацията, констатират в синята централа и подчертават, че кавичките в името на другата дясна формация са нарочно написани по горния начин - само около "демократична":

Демокрацията е плурализъм, достойнство, смелост да заявяваш открито позициите си и да даваш възможност и на другите да го правят, заявяват от СДС и констатират, че явно при "Демократична" България нещата са само на думи и питат "Защо тихичко, по доноснически, отнехте възможността на СДС да участва в "Панорама"?

"Претенциите ви за политически морал стават все по-несъстоятелни. И все по-смешни са опитите ви да се представяте за всичко най-светло в българската политика!"

От СДС поставят под съмнение и начина, по който от ДБ са се "сдобили" с евродепутат (Радан Кънев, бел.ред.) и посочват, че само политическото благородство ги е спряло да сезират Конституционния съд.

От СДС се питат и с какво лишаването им от ефир ще помогне на техния кандидат за София "да се оттласне от политическото дъно, към което го влачите с методите си."

"Отговори не очакваме, само размахване на пръст, надвикване и огън в гръб", декларират от СДС и завършват:

С този ваш акт стана ясно и за слепите, защо въпреки усилията на СДС, не успяхме да се обединим за Евроизборите и обединението никога не е било в дневния ред на "Демократична" България!"