България ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато държавата е изпълнила всички критерии по предходните глави. Условията ни са ясни, а сега са и много по-подробно разписани, заяви външният министър Екатерина Захариева.

Позицията на правителството е изпратена в президентството, парламента както и на всички парламентарни групи. Кога ще се насрочи първата междуправителствена конференция, зависи от Македония, заяви Захариева. 

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

България подкрепя преговори на Северна Македония с ЕС, но има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

От своя страна вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов повтори позицията си, че трябва да се даде възможност на Македония да стане член на Европейския съюз, но това не може да стане безусловно. България няма да спре сега Македония за започване на преговори за присъединяването й в Европейския съюз, но има няколко етапа - първа и втора междуправителствена конференция, подчерта военният министър.

Подходът на България ще бъде етапен: ако Македония изпълнява условията, ще бъдат свикани две Междуправителствени комисии, от чиито заседания ще зависи подкрепата на България в хода на преговорите. 

Преди първата конференция Македония трябва да изпълни определени условия и ако ги е изпълнила, трябва да стане ясно дали ще има втора правителствена конференция. Скоростта на преговорите зависи от тяхната политическа воля, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха през последните две години, отсече Каракачанов. 

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Настояват страната ни да ги постави като условие към Скопие

Условията ни са свързани със завършване на работата на историческата комисия, което не означава да се търси компромис между фактите и истината, които Македония са наложили през последните 50 години.

"Историята не може да бъде компромис и резултатът от тази комисия не може да бъде сурогат между истината и политическата пропаганда", отбеляза вицепремиерът. 

България и Македония пак не се разбраха за историята си

България и Македония пак не се разбраха за историята си

Седмата среща на Смесената комисия се оказала "най-безплодната"

България настоява за промяна на учебниците по история, литература и география. Важен е въпросът с реабилитиране на осъдените от комунистическия режима след 1944 г.

Останалите условия пред Македония са: прекратяване езика на омразата към България и българите, признаване резултатите от работата на историческата комисия и историческата истина, премахване на обиден език от табели и исторически места, прекратяване претенциите за признаване на македонско малцинство в България.

В рамковата позиция на България са заложени основните неща. От Македония зависи дали първата и втората междуправителствена конференция ще се състоят в скоро време или след много години. Проблемът е техен, прехвърли вицепремиерът топката в полето на Македония.

Той увери, че тази политика ще бъде приоритет и на следващите правителства

Нов граничен пункт или стимули за пограничните предприятия обсъждаме с Македония

Нов граничен пункт или стимули за пограничните предприятия обсъждаме с Македония

Анализ ще покаже кое е по-необходимо

Захариева допълни, че България ще продължи да подкрепя едновременно започване на преговори и с Македония и с Албания. Би било грешка двете страни да се разделят, тъй като това може да доведе до нестабилност в региона.

Българското правителство и държава, признавайки Македония като държава, подкрепя нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Страната ни обаче винаги поставя пред Македония и останалите държави спазването на добросъседски отношения, подчерта Захариева.

На първата междуправителствена конференция се одобрява преговорната рамка и България ще настоява като хоризонтална политика в различни глави да се включат ясни условия по добросъседство.

Захариева обърна внимание, че трябва да се преодолее говора на омразата в публичното пространство. Преди започването на втората междуправителствена конференция България ще настоява за ясни ангажименти за общите ни исторически събития и личности, за промяна на учебни критерии по история, география. литература, документални издания, филми и музеи.

Добросъседството и изпълняването на договора от Преспа също ще бъде един от критериите на България за подкрепа на присъединяването на Република Северна Македония в Европейския съюз. 

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

Припомняме, на 30 септември държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония. Тогава стана ясно, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония.

Заседанието при президента Румен Радев бе след последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.