Антикорупционната комисия и ресорната парламентарна комисия никога не са изпадали в летаргия и сън, а напротив - след приемането на Закона за противойдействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество през 2018 г. играта свърши и правилата са други.

Много сериозно се свива обръчът около тези, които искат да злоупотребяват с власт.

Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски по повод номинацията на Сотир Цацаров за нов председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

По думите му има цели три страници с аргументи за номинацията, зад които са застанали депутатите от ГЕРБ и други политически сили. Гърневски отличи Цацаров като един висококвалифициран юрист, завършил Право в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Общата оценка за целия курс на неговото образование е 5.98 и пълно 6 на държавните изпити. Цацаров има и 27 години стаж в съдебната система. 

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията
Обновена

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията

По думите му корупцията не е държавна политика

"Неговият висок опит в съдебната система като наказателен съдия и обвинител номер едно пряко кореспондира за номинацията му за нов председател на Антикорупционната комисия", аргументира се Гърневски за номинацията на Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ.

Той изтъкна, че от ГЕРБ възприели изцяло предложението за номинацията на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия и нещата се стягат не само отдолу нагоре, а и отгоре надолу.

Благодарение на парламентарната антикорупционна комисия, КПКОНПИ, прокуратурата начело с Цацаров и Гешев до настоящия момент има запопирани над 4 млрд. незаконно придобито имущество. Ако 1/3 от заграбеното по време на прехода се върне, ще се говорим за 3 пъти по-високи заплати, заяви Гърневски.

Той се надява да има осъдени и да се върне имущество. Това, което се върне като незаконно имущество, може да се направи предложение да бъде насочено в социалната сфера и за социално слабите. Според Гърневски нищо не може да бъде скрито-покрито и нито един скандал няма да бъде хвърлен в кошчето за боклук

Депутатите били рядко покорни и единомислещи в страхопочитанието си към Цацаров

Депутатите били рядко покорни и единомислещи в страхопочитанието си към Цацаров

Няма институция в българската държава, която да му поиска сметка какво е правил

По повод критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че щом управляващите избират Сотир Цацаров за нов шеф на КПКОНПИ значи ще бъдат недосегаеми, Гърневски припомни, че Нинова е сред хората, които се търсят като незаконно забогатели чрез "Техноимпекс".

Депутатът от ГЕРБ категорично заяви, че няма нито едно основание България да върви към предсрочни парламентарни избори. Програмата на правителството също се изпълнява невероятно точно и изпълнението на БВП ще бъде преизпълнен, каза допълни Гърневски. 

Цацаров е държавно богатство, според ДПС

Цацаров е държавно богатство, според ДПС

В партията все още не са обсъдили номинациите за шеф на Антикорупцията

Припомняме, номинираните за поста председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) са двама. ГЕРБ и "Обединени патриоти" излъчиха Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, а от "Воля" предложиха депутатът от парламентарната им група Симеон Найденов.

Новият председател трябва да приключи мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка в края на месец юли, заради скандала с недекларираната тераса на жилището му.

На 21 ноември лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще гласува против Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

Преди това социалистът Драгомир Стойнев определи като силна кандидатурата на Цацаров.

На 20 ноември изтече срока за номиниране на кандидати за председател на Антикорупционната комисия. 

На 3 декември изслушват двамата кандидати за нов шеф на КПКОНПИ

На 3 декември изслушват двамата кандидати за нов шеф на КПКОНПИ

Двамата кандидати за избор на нов председател на Антикорупционната комисия