Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев гласува в музикалното училище „Любомир Пипков" в София.

Той призова българите да участват във вота и коментира, че европейският парламент става по-важна институция, именно в Брюксел се вземат важни решения за България, които касаят различни сектори като здравеопазване, социална сфера, икономика.

Според него българските представители в ЕП са призвани да защитават там политическата сфера, енергийната сигурност, както и усвояването на европейските средства.

Надявам се избирателната активност да е по-голяма в сравнение с 2007 г.", каза още премиерът. По думите му това му очакване са оправдава от избирателната активност към 10 часа.

Коалиция за България се опита да обясни европейската ни политика, изтъкна премиерът по повод сливането на кампанията за ЕП и националния вот.

Евровотът не може да предреши националните избори, заяви още Сергей Станишев по повод на това дали евентуално днешните резултати ще са решаващи на вота на 5 юли.
Европейският вот е своеобразна репетиция за националните избори, допълни обаче Сергей Станишев.

Станишев подчерта, че нееднократно досегашните представители на КБ в ЕП са защитавали българските интереси.
Като пример той посочи тракийския въпрос, който влезе в предприсъединителните разговори между ЕС и Турция. Този въпрос обаче има препоръчителен характер към турската страна.

На въпроса на news.bg дали в преговорния процес с Турция България ще настоява за разрешаване на въпроса, премиерът заяви, че това се поставя редовно като тема.
Станишев допълни, че при всички важни срещи между България и Турция това в една или друга степен е коментирано:

Важен знак е, че ЕП, една толкова важна институция, е поставила този въпрос в преговорите."