Свинаров Министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи в парламента, че до два дни ще станат ясни параметрите за финансиране извън държавния бюджет на българския пехотен батальон по поддържащата операция в Ирак. По този повод министър Свинаров участва в заседанието на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

Военният министър съобщи, че все още няма яснота около финансирането на българското участие в операцията, тъй като важните решения ще се вземат от приключващата днес във Варшава планираща конференция за Ирак, на която се обсъжда формиранането на силите в зоната за стабилизация в Ирак, поверена на Полша, към чийто контингент е и българският пехотен батальон.

Продължават още разговорите на срещата за оценка, очаквам нещата да бъдат достатъчно добри като помощно финансиране на операцията извън бюджета на България, посочи Николай Свинаров.

Очаква се партньорите от коалицията да поемат разходите ни за транспорта и издръжката на батальона, а средствата за командировъчните на българските военнослужещи да бъдат поети от страната ни.

В заседанието на комисията участва и министърът на външните работи Соломон Паси.

Проекторешението за изпращането на българския батальон е гласувано единодушно от комисията, съобщи след края на заседанието Николай Свинаров. Той каза още, че е издал заповед батальонът да бъде готов до средата на юни и е възможно известно отлагане на първоначалните срокове за неговото изпращане.

Взети са всички мерки за гарантиране на сигурността на българските военнослужещи, които се очаква да заминат за поддържаща операция в Ирак, увери още Свинаров.

Той обясни, че основните въпроси на депутатите от комисията са били свързани със сигурността на нашите военни в Ирак. Ние ги уверихме, че са взети всички мерки, както като структура на самия контингент, неговата логистична и бойна подкрепа, така и като оборудване и облекло, каза министърът на отбраната.

Според него фазата на възстановяване и стабилизиране на Ирак не означавала липсата на рискове и трябвало да се вземат всички мерки.