Подкрепата на правителство с мандата на партията на Слави Трифонов е най-приемливата формула в този парламент, защото това е парламентарната група която разполага с най-голям брой депутати. Това заяви пред bTV Татяна Дончева, член на "Изправи се!Мутри вън!" и зам.-председател на Народното събрание.

Тя обаче посочи, че ще трябва да се замислят на кого поверяват доверието, ако съставът е "прекалено артистичен", т.е. ако сценаристите на Слави се наредят в Министерския съвет.

Аз като човек от старата школа ще се замисля дали това им е по силите, посочи Дончева.

Тя изтъкна, че България има трудни проблеми и предполага изпълнители в МС, които са на нивото на тези проблеми. Партията на Слави Трефонов по нейни думи досега не е показала по никакъв начин желание да осъществи мандата и да състави правителство. Според нея обаче най-леко може да се направи правителство именно с мандата на "Има такъв народ".

ГЕРБ връщат мандата

ГЕРБ връщат мандата

Борисов убеден: "Има такъв народ" ще върнат мандата, защото ги е страх

Самата Дончева заяви, че обича сериозни хора, които не са "политически фигури" без грам опит и представа от сферата, която ще управляват. Политикът трябва да има сериозна експертиза, която да му помага да се ориентира в проблемите и да може да взима бързо решения, категорична е тя.

Запитана дали сценаристите на Слави са достатъчно сериозни, Дончева поясни, че щом народът им е дал мандати, тя се отнася с уважение към този вот. Според нея обаче политиката е занаят, който изисква подготовка, и за всеки човек, който се занимава с практическа дейност, е нужно време да навлезе в нея и да покаже има ли качества.

На въпрос какво ще направят от "Изправи се!Мутри вън!", ако президентът им връчи третия мандат, Дончева настоя първо да се опитат да стимулират ИТН да направят сериозен опит за правителство, защото това било по-реалистично. Да се прави правителство с 14 мандата на магия, не е нещо, което може да има дълъг политически живот, убедена е тя.

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Съставът на правителството - съгласие между Митов и Борисов

По нейни думи избирателите са дали ясен знак, че искат промяна, но така са разпределили доверието си, че да е трудно осъществимо съставянето на кабинет. Според нея фактът, че 60% избирателите не искат бързи избори се дължи на това, че те не са готови с нов избор, а искат да видят кой какво може в някакъв период от време.

Тя изрази мнение, че избирателите искат да се състави кабинет с кратък, предварително оповестен хоризонт и да е оповестено какво ще се свърши в този отрязък от време, който тя хипотетично определи до Нова година. Дотогава по думи на Дончева трябва да се промени изборното законодателство по-сериозно.

"Ако отиваме след месец на избори, промените в Изборния кодекс може да бъдат по-малко, защото за практическото им налагане няма време. Трябва да бъде вкаран в хронограмата изборът на ЦИК. Изборите трябва да бъдат позиционирани не юли-август, след това идват президентските и не е проява на добър тон служебно правителство, назначено от президента, да ги прави. Това ме кара да мисля, че ако изтеглим парламентарните избори след президентските, ще е по-добре - края на годината или началото на другата", коментира тя.

ИТН очакват мандата

ИТН очакват мандата

Отказват срещата за разговори с ГЕРБ и Даниел Митов

Дончева бе категорична, че трябва да се вземат всички властови, финансови и силови позиции на ГЕРБ. Това означава промяна в съдебната система, преосмисляне на съществуването на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура, както и на статута на главния прокурор. Тя настоя прокуратурата да бъде извадена от съдебната система.

Относно изявлението на живо на Бойко Борисов, който изпрати депутатите си да върнат мандата, тя заяви, че той е неадекватен и изнесената от него тирада е лишена от фокус и теза. Според нея Борисов не може да приеме, че няма как да остане на даден пост за постоянно.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%