За съжаление по време на тази предизборна кампания не се състоя истински дебат за смисъла за политиката.
Това заяви премиерът Сергей Станишев в ефира на БиТиВи.

Не се получи лидерски дебат между мен и лидера на ГЕРБ, отбеляза той.

По думите му, това най-малкото е обидно за гражданите, защото те искат да чуят ясни, конкретни програми и цели на всяка една политическа формация.
Иначе се дават само кухи обещания,коментира още премиерът.

Според него БСП е единствената политическа сила, която не само е поела конкретни ангажименти, но е и реализирала поети обещания.

Запитан за тона на тази предизборна кампания, премиерът отбеляза: „Кампанията се превърна в голямо оплюване - фрази много, съдържание малко".
Според него когато в хода на една кампания не се състои ясно политическо говорене, това издава три неща - липса на идеи, незнаене как да бъдат решени конкретни проблеми и криене.

Гласуването за ГЕРБ е пътят за легитимация и за влизане в управлението на Иван Костов.

Попитан за коментар за рекламите срещу евентуалната коалиция - Костов/Борисов, Станишев заяви: „БСП беше длъжна да каже това, което другите крият". По думите му, двамата мълчат и не съобщават ясно за възможния съюз между тях.
Те не се казват, че се планира коалиция между тях. А това стана ясно още вечерта след евровота, отбеляза премиерът.

По негово мнение трябва да е ясно, че без Костов Борисов не може да направи коалиция. Гласуването за ГЕРБ е пътят за легитимация и за влизане в управлението на Иван Костов, подчерта той.

Според Станишев програмата на Синята коалиция в лицето на лидера на ДСБ Иван Костов крие огромни рискове за икономическата стабилност на страната.
Синята коалиция го заяви много ясно - изтегляне на държавата от енергетиката, поясни премиерът. Това, по думите му, означава масова приватизация, която ще повлияе фатално на икономиката.

Аз имам лоша новина, заяви Станишев. По думите му, тя се състои в това, че ако се допусне коалиция между Костов и Борисов хиляди българи ще трябва да плащат цената за такъв тип политика на тотална приватизация. Тогава кои ще поеме гаранция за доходите на пенсионерите. Кой ще гарантира дори не увеличаването, а запазването им, попита премиерът.

Друг изключително опасен, според него момент в програмата на Синята коалиция, е споразумение в МВФ. По мнение на Станишев такъв тип споразумение е подходящо за страни, които не могат да се справят с кризата. За момента България се справя, отбеляза той.

В държавата решенията се взимат от институции. Това, което казва Доган, е невъзможно технологично.

Такова споразумение значи намаляване на фонд работна заплата и рязко съкращаване на администрацията, поясни лидерът на БСП. Не е добре в условия на криза да има дясно правителство. Особено между Костов и Борисов, коментира още той.

Запитан за евентуален съюз между БСП и ГЕРБ, Станишев отговори: "За разлика от господин Борисов, аз не отричам никакви коалиции".
По думите му, БСП има едно условие, което да позволи разговори за подобен съюз и то е представяне на програма за икономическо развитие и социална програма.
На тази база ще водим разговори с който и да е било, каза още Станишев.

Запитан за коментар за скорошните изказвания на лидера на ДПС Ахмед Доган, премиерът отбеляза, че всеки политик трябва да носи своята отговорност за изказванията и действията си.
Въпреки това, той подчерта: „Искам да кажа много ясно- в държавата решенията се взимат от институции. Това, което казва Доган, е невъзможно технологично".

Припомняме, лидерът на ДПС заяви преди дни, че именно той е инструментът за вземане на решенията във властта.

По думите на Станишев обаче е притеснителен фактът, че полици като Яне Янев, Бойко Борисов и Иван Костов заради политически интереси, създават анти-ДПС, антитурско отношение. Създава се опасно напрежение, отбеляза премиерът. Не може от говоренето на политиците хората да се стресират, коментира още той.

Тази анти-ДПС кампания прави най-голяма услуга на ДПС, защото консолидира електората й, допълни премиерът.

Бойко Борисов от своя страна заяви, че с изказванията си от тази сутрин премиерът Станишев се е опитал да му припише всички грехове на Костов.

Факт е, че по мой адрес Станишев не казва нищо, което да не сме изпълнили или направили, а само ми приписва Синята коалиция, посочи Борисов.