Буден гражданин - такъв остава бившият вицепремиер в правителството на Бойко Борисов и зам.-председател на партия ГЕРБ Томислав Дончев. В студиото на БТВ той увери, че човек не трябва да губи това си качество.

Във всеки случай облекчен напуска Министерски съвет Томислав Дончев: "Удовлетворение е много опасна дума в политиката, затова ще кажа облекчение."

Като предизборни определи скандалните разкрития и обвинения в комисията в 45-то НС по проверка на предишното управление. Според него случилото се на заседанията не са дори и разкрития, а махленски скандали. "За съжаление скандалите като че ли са перманентно присъщи на българската политика", коментира Дончев. Видяното и чутото не му дават кураж и оптимистичен поглед за бъдещето на българската икономика.

Томислав Дончев: Комисията "Манолова" е предизборна драматургия

Томислав Дончев: Комисията "Манолова" е предизборна драматургия

Служебното правителство не е кошмар, няма от какво да се притесняваме

Подобни сигнали и тези конкретни не са постъпвали при него по време на управлението, въпреки че е получавал всякакви такива, включително и от граждани, но предимно оплакванията са били бавна работа на администрацията.

Томислав Дончев подчерта, че един политик не може да се изживява като проверяващ орган - има си институции за това. "Патология е един политик да се прави на проверяващ орган, дори и да има експертизата за това", отсече Томислав Дончев явно по повод изказванията на председателя на тази комисия Мая Манолова.

Манолова очаква от служебните министри продължение на ревизията

Манолова очаква от служебните министри продължение на ревизията

Тя бе категорична, че задача на служебния кабинет е разкриването истината

Като първа задача на служебното правителство, което встъпва в длъжност днес, Томислав Дончев открои нуждата да продължи борбата с пандемията. Трябва да продължат мерките, ваксинационната кампания, както и подпомагането на бизнеса и гражданите. Втората задача е организацията на предсрочните избори, което няма да е никак лесна задача.

Нито социалната политика, нито инфраструктурните проекти могат да бъдат спирани, предупреди Дончев и увери, че правителството оставя бюджета в добро състояние.

Дали ще има нов Национален оперативен щаб, ще бъде преценка на служебното правителство, но според Дончев настоящият кадрови състав на НОЩ е добър и би било разумно да бъде запазен.

Какво вижда Томислав Дончев в служебното правителство на Румен Радев - институционално представена е БСП, екипът на президентството също присъства, което е нормално. Разнообразните "други фигури, включително и от дясно", Томислав Дончев оценява, като заявка или закачка за търсене на по-широка подкрепа - "дали за парламентарните избори или за другите избори..."

Биографиите и жизненият път на новите служебни министри

Биографиите и жизненият път на новите служебни министри

Това е второто служебно правителство, назначено от Румен Радев

Томислав Дончев не скри раздразнението и огорчението си от заявките за демонтиране и махане, "изчегъртване" на ГЕРБ от властта. Мандатът свърши, посочи Дончев и попита реторично кой си приписва някакви заслуги за това. Заявките той вижда като "море от политически страсти". Бившият вицепремиер посочи, че не мрази никого и не иска да изчегърта никого - нито БСП, нито ИТН, нито и някой, който е гласувал за тях.

Да не превръщаме политиката в лек и приятен жанр, призова Томислав Дончев. Това, което се чува са леки и прости решения, които галят ушите, но не са от полза нито на държавата, нито на обществото.

Томислав Дончев ще продължи да работи за съхраняването на позицията на ГЕРБ като първа политическа сила. Като предстояща задача партията трябва да си уплътни програмата, макар и с решенията да се намират "по Фройд категорично в сферата на неудоволствието".

Борисов: Елате ме изчегъртайте, да видя как става

Борисов: Елате ме изчегъртайте, да видя как става

Той настоя ГЕРБ да бъдат господари на изразите