Изслушал целия 4-часов дебат по вота на недоверие, премиерът Орешарски взе думата за кратък коментар в края му.

Крайно ироничен към вносителите на вота, той каза, че в началото преди дни мотивите за вота му се стрували като самокритика. Сега като слушал дебатите си затвърдил мнението.

Пропуски в системата за сигурност има, каза премиерът. Такива пропуски винаги е имало в този сектор, но в последните 4 години тези пропуски били много задълбочени.

Орешарски е изненадан защо виновниците за тези задълбочени пропуски днес се изказват и боравят със статистики.

В началото на предишния мандат, си спомни министър-председателят, в доклад на ГЕРБ за бъдещо споразумение с МВФ, била направена правописна грешка - вместо МВФ, от ГЕРБ казали, че „МВР ще се справи с кризата (икономическата, б.р.)".

Пламен Орешарски се притеснил, че действително по времето на Бойко Борисов силовото ведомство се е опитвало да се справи с финансите и икономиката на държавата. МВР се опитваше да се справи с несвойствени проблеми, коментира премиерът.

Опозицията очаквано остро реагира на изказването на Пламен Орешарски и го освирка. Някои от герберите отново вдигнаха листовете с надпис „Оставка".

Мутафа Карадайъ от ДПС реагира, като предложи на председателстващия заседанието Мая Манолова да обясни на депутатите, които искат да подадат оставка, че има определен начин за това, а не чрез листове във формат А4.

Колеги, тези от вас, които искат да подадат оставка да го направят по съответния ред, обърна се Мая Манолова към депутатите от ГЕРБ.

Така с шеги и закачки дебатите по вота на недоверие бяха прекратени.

Гласуването е в сряда от 9.00 сутринта.