Изпълнителният съвет утвърди кандидатурата на Трайчо Трайков за кандидат за президент на Реформаторския блок. Генерал Съби Събев пък ще е кандидатът за вицепрезидент.

Припомняме, негов опонент бе Гроздан Караджов, който се подкрепяше от СДС. И двамата са номинации на Гражданския съвет на блока.

В изявлението си пред медиите Трайков обеща да даде шанс на всички, които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици да имат своя кандидат за президент.

Искам да благодаря на всички, които участваха в процедурата по избирането на кандидат-президентската двойка в РБ, на представителите на всички партии в Блока, на гражданския съвет и на по-широкото гражданско общество и общности, които изразиха подкрепа за моята кандидатура”, заяви Трайков.

За номинацията на Трайков са събрани над три четвърти от гласовете на членовете на Изпълнителния съвет на РБ.

Не е важно кой е президентът, а да е от управляващите, убеждава Москов

Не е важно кой е президентът, а да е от управляващите, убеждава Москов

Другото би било опасен завой

На въпрос единен ли е Блокът след избирането на тази кандидат-президентска двойка, лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че те и до днес са поддържали кандидатурата на Гроздан Караджов, но при гласуването кандидатът на ДСБ Трайчо Трайков е събрал необходимите му гласове за кандидат президент на Реформаторския блок.

„От тук нататък СДС се съобразява с решението на Изпълнителния съвет и ние ще работим като партия и структури за тази кандидат-президентска двойка”, заяви Божидар Лукарски.

На въпрос за евентуален балотаж на президентските избори, Трайков отговори уверено: „На балотажа смятам да гласувам за себе си. И Конрад Аденауер е избран, след като е гласувал за себе си, така че нещата са сравнително ясни”.

Трайчо Трайков заяви още, че след днешното заседание на Изпълнителния съвет е обнадежден, че всички партии в Блока ще работят безрезервно за единната кандидатура.

На въпрос, свързан с другата кандидат-президентска двойка, станала ясна днес – тази на Татяна Дончева и Минчо Спасов и дали няма да вземат от техните гласове, Трайчо Трайков бе категоричен, че няма „наши гласове”.

„Гласовете си хората дават на този кандидат, който ги убеди най-добре, че ще защитава и може да защити ценностите, зад които те застават. Аз съм убеден, че в България има достатъчно много хора, които искат България да бъде демократична страна с върховенство на закона и на правовия ред, а не диктаторска, автократична, източна империя или нещо друго. Които искат България да принадлежи в организациите на Западния свят и на свободния свят и които искат в България единствените „фили” да са българофили”, заключи Трайчо Трайков.

Припомняме, Трайков придоби публична известност като министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на ГЕРБ. Преди това е работил в мениджърския екип на ЕВН. През март 2012 година Трайков бе освободен от поста след обвинение, че е провалил икономически форум на страната ни в Катар. Запознати обаче твърдят, че това е бил ангажимент на тогавашния външен министър Николай Младенов.