Трайчо Трайков иска да разбере позицията на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в 9 ключови области. В открито писмо той подчертава, че смята за коректно да не остава безучастен в момент, в който се решава изборът на държавен глава на България.

Трайков подчертава, че според него е важно да попита кандидата за президент Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя.

Трайчо Трайков изтъква, че са очевидни очакванията от различни посоки той да застане до нея, докато други го заклеймяват да не го прави.

Трайков иска да разбере дали Цачева би подкрепила следните позиции:

  1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция. Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението Ви и да се види кой къде стои?
  1. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество;
  1. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката "Mary Jane") или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други);
  1. Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт;
  1. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт;
  1. Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права - например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура?
  1. Международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия?
  1. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната;
  1. Има картели (напр. в горивата, рециклирането и др.), а КЗК не се справя с разбиването им.

В заключение Трайчо Трайков изтъква, че няма как мнението на президента по всяка от тези теми да бъде неглижирано. Ако то се чуе, България би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми, подчертава той.