Най-късно до края на следващата седмица ще стане ясно дали Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев ще останат на постовете си, или ще се лее министерска кръв.

Караянчева: Тримата министри остават в парламента, ако оставките минат

Караянчева: Тримата министри остават в парламента, ако оставките минат

Политиката не трябвало да загуби кадри като Нанков, Радев и Московски

Оставките на тримата министри са подадени. Те трябва да минат през коалиционен съвет и през премиера, да се намерят евентуални заместници и след това да се внесат и гласуват в Народното събрание, каквато е конституционната процедура по приемането на оставките. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов относно проведения снощи коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Стабилността надделя над емоциите на патриотите
Обновена

Стабилността надделя над емоциите на патриотите

Да, ние сме емоционални, но не сме глупаците..., заяви Каракачанов

По думите на Цветанов не стана ясно дали оставките въобще ще стигнат до парламента. Те могат да бъдат отхвърлени още на следващия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, който ще се проведе следващия понеделник, 10 септември.

Ако се реши оставките да бъдат внесени в парламента, това ще стане между сряда и петък, 12 - 14 септември. До края на седмицата трябва да стане ясно дали Нанков, Радев и Московски ще останат на постовете си, информира Цветанов.

Румен Радев призова политиците да не бягат от отговорност
Обновена

Румен Радев призова политиците да не бягат от отговорност

Оставките не са решение

Във връзка с възможността тримата гербери да останат на министерските си постове Цветанов даде като пример социалния министър Бисер Петков - след проведен разговор и с оглед на общественото настроение премиерът Бойко Борисов решил да не приеме продължението на процедурата по гласуването на оставката на Бисер Петков.

Борисов върна на работа Бисер Петков
Обновена

Борисов върна на работа Бисер Петков

Борисов: Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата

"Всеки министър като дава клетва си слага оставката в джоба", посочи Цветанов. Той обясни и че това е била една от темите на вчерашния коалиционен съвет, но не останало време да се влезе в детайли.

Относно нагласите в ГЕРБ за оставките на тримата министри Цветанов заяви, че с най-силна подкрепа се черпи регионалният министър Николай Нанков - подкрепяли го голяма част от кметовете на партията, понеже ресорът му пряко засягал общините.

"Всичко е стабилно. Продължаваме с изпълнението на 4-годишната коалиционна програма", заяви Цветанов.
Той обаче допълни, че създалото се напрежение ще остане със сигурност.

Борисов изглади проблемите в коалицията
Обновена

Борисов изглади проблемите в коалицията

Премиерът благодари на вицепремиерите, че загърбили егото

Припомняме, от няколко дни напрежението в голямата коалиция отново се повиши, след оставката от миналата седмица на трима министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски - във връзка с тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души.

На оставката остро се противопостави лидерът на НФСБ Валери Симеонов, тъй като те не са съгласувани с партньорите. На друга позиция е стои лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който няма претенции към премиера Борисов.

НФСБ и Валери Симеонов излязоха с остро изявление, с което поставиха ултиматум на правителството да започне същностни реформи. Симеонов предупреждава, че може да оттегли подкрепата си и да излезе от управлението.

От ВМРО поискаха коалиционен съвет заради оставките още в петък, а Каракачанов през цялото време призоваваше към диалог.

Във тази връзка вчера в МС се проведе коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", на който стана ясно, че НФСБ няма да се оттеглят от управлението на страната - стабилността на държавата надделя над емоциите на патриотите. Кабинетът "Борисов 3" продължава в изпълнение на управленската програма.

Каракачанов призова за патриотично обединение

Каракачанов призова за патриотично обединение

Преди съвета на коалицията, на който ще се реши съдбата на правителството