Лидерът на НФСБ Валери Симеонов постави няколко условия, за да остане с подкрепа за правителството и голямата коалиция. Симеонов прочете декларация след Националния съвет на НФСБ, които се проведе прези уикенда.

Симеонов беше категоричен в изказването и тона си, а условията са насочени както към изпълнението на управленската програма, така и към ръководството на Парламентарната група, т.е. към Волен Сидеров.

Каракачанов не очаква НФСБ да излезе от коалицията

Каракачанов не очаква НФСБ да излезе от коалицията

Симеонов имал право да не се пролива министерска кръв преди края на разследването

Още днес, както се очаква да се събере Коалиционния съвет в 18 часа, Валери Симеонов ще постави условие, включително и за промяна на коалиционното споразумение.

От НФСБ настояват за промяна на управлението на парламентарната група. От партията заплашиха и че ще свикат Националния политически съвет, на който ще прекратят участието си в коалицията на управлението в държавата, ако не се изпълнят поставените искания.

От НФСБ изискват решителна промяна в начина на управление към реформи, ускоряване на изпълнение на задачите в правителствената програма в пенсионното дело, повишаване на доходите, гарантиране на живота, здравето и сигурността на гражданите, достъпно и безплатно здравеопазване.

От партията на Симеонов се обявиха и против оставките на тримата министри - Нанков, Московски и РадевДепутатите от НФСБ ще гласуват против оставките.

Вицепремиерът обясни, че след вчерашното заседание на Националния инициативен комитет на партията е било обсъдено актуалната политическа обстановка в страната, възникнали последните серии от оставки и уволнения.
Този тип действия имат пагубни действия върху държавността и правителството, оцени Симеонов, тъй като оставките са били, от една страна - без мотиви, и от друга страна - без съгласуване с коалиционните партньори.

Преди да станат ясни резултатите от изследванията, кадрите се жертват с лека ръка, посочи вицепремиерът и добави, че премиерът Бойко Борисов е действал като едноличен управник на държавата, като и е нарушил т. 6 от Коалиционното управление.

Симеонов скочи срещу едноличното управление на Борисов, ликвидирал държавността

Симеонов скочи срещу едноличното управление на Борисов, ликвидирал държавността

Поставял "рейтинга над всичко"

Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС, са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в Държавния бюджет в тяхна полза, посочи Валери Симеонов.

Всичко води до неадекватно управление в страната. Липсва воля за извършване на най-необходимите реформи в обществения живот, както и за нормален работен диалог и в малката, и голямата коалиция, оцени вицепремиерът.

Сидеров зове Валери Симеонов да се оттегли от властта

Сидеров зове Валери Симеонов да се оттегли от властта

Борисов трябва да бъде категоричен, според лидера на "Атака"

Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти, обясни вицепреимерът и отсече: "Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС."

Борисов изглади проблемите в коалицията
Обновена

Борисов изглади проблемите в коалицията

Премиерът благодари на вицепремиерите, че загърбили егото

НФСБ не приема за нормални подобен модел на управление в държавата.

НФСБ е малка, но самостоятелна партия, посочи няколко пъти Симеонов.

Валери Симеонов се противопоставя и на "политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ" и заяви, че липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция. Симеонов призова журналистите да проверят НФСБ точно колко министерски поста държи и кои са кадрите й. Симеонов няколко пъти повтори, че той не ламти за постове и че самата партия НФСБ няма да стои на всяка цена във властта.

Вицепремиерът обясни, че не би могъл да бъде сигурен дали оставките ще бъдат приети, и добави, че не би искал да заеме някое конкретно политическо кресло.

Ще избутват предсрочните избори всячески, убеден политолог

Ще избутват предсрочните избори всячески, убеден политолог

Можело да се стигне и до пълен мандат

По темата за работата на Парламентарната група на Обединените патриоти (ОП) Валери Симеонов заяви, че в момента тя е "механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство".

Валентин Касабов уточни, че ще се обсъди подобен модел на управление на парламентарната група, който се очаква да бъда по-ефективен, добър и резултатен.

Ето и условията на НФСБ:

  • Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.
  • Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.
  • Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.
Волен Сидеров лесно замества Симеонов с друг вицепремиер
Обновена

Волен Сидеров лесно замества Симеонов с друг вицепремиер

Сидеров се здрависа с Николина Ангелкова в МС

Припомняме, че трите министерски оставки - на регионалния министър Николай Нанков, на транспортния министър Ивайло Московски и на вътрешния министър Валентин Радев бяха поискани от премиера Борисов във връзка с трагичния инцидент с автобус край Своге, където загинаха 17 души, а много други бяха ранени.

От БСП поискаха изпълнителната власт да си тръгне. С коментар по темата излезе и държавният глава Румен Радев.

В Националната следствена служба бяха разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Като свидетели бяха разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

Червените виждат само едно решение - оставката на кабинета

Припомняме и че най-яростният критик на Валери Симеонов всъщност е неговият коалиционен партньор Волен Сидеров, с който те са в сблъсък по повод закона за шума още от лятото. Тогава Волен Сидеров тръгна на проверка на проверките на Симеонов в "Слънчев бряг".

Сидеров няколко пъти вече заявява, че вицепремиерът не е незаменим, както и това, че реално той бил назначил Симеонов в правителството. Тази сутрин Волен Сидеров заяви още веднъж, че правителството продължава напред с или без НФСБ.

По-мека и внимателна е реакцията на другия представител на Обединените патриоти в правителството - военният министър Красимир Каракачанов, който тази сутрин коментира, че напрежението в коалицията не трябва да минава първо през медиите.

На брифинга Валери Симеонов оцени работата си в борбата с демографската криза като много добра, защото в резултат от нея са влезли над 6 000 души на пазара на труда. От НФСБ настояват за привличането на хора с български произход в държавата.
Само за миналата година са привлечени над 22 000 деца обратно в училище, похвали се Симеонов. Вицепремиерът обеща и повече финансови средства за повишаване на раждаемостта в страната.

Симеонов настоява за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, като обаче посочи, че детската му мечта не е била да оглави туристическото министерство. Според него обаче министърът на туризма трябвало да бъде човек от НФСБ.

Относно министъра на туризма Николина Ангелкова, Симеонов коментира, че НФСБ от доста време настояват за нейното отстраняване, защото според него тя не си върши работата. По думите на Симеонов тя няма да е полезна никъде, защото не би могъл цял сектор да се управлява в посока обсъждане на определени интереси.

"Тя само Ангелкова да е, на филия да я направиш", отсече вицепремиерът.

Относно акциите за ограничаване на шума по морето, Симеонов коментира, че акции по морето няма, а има проверки. Има проверки, които са се извършвали години наред от компетентните органи по отношение на шума и трудовото законодателство. Проверките се правят още от миналата година и ще продължат да се правят, защото хората си вършат работата, обясни вицепремиерът.

Принципът, по който се избират заведения за проверки е според броя на сигналите, поясни още той и добави, че в София са извършени проверки на заведения по "Витошка" и Студентски град по сигнали на неговия коалиционен партньор Волен Сидеров.

"Не мога да отрека, че проверките в София протекоха много по-добре и при много по-голямо съдействие от компетентните органи", оцени Симеонов и допълни, че "когато се отиде край морето нещо им става на хората, сякаш са отишли в джунглата".

"Това е някакъв психологически синдром, защото промяна се извършва и с някой от политиците, които стоят твърде дълго на морето", коментира Валери Симеонов, явно имайки предвид коалиционния си партньор Волен Сидеров.