Централната избирателна комисия отхвърли искането за ръчно преброяване за бюлетините от евроизборите поради няколко причини. Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов в ефира на „Нова телевизия".

Първата от тях е, че ЦИК има законов срок, в който трябва да обяви официалните резултати. „Ако започне повторно преброяване на гласовете, ние няма да имаме официално обявени резултати, няма да имаме и евродепутати", посочи Бисер Троянов. „Европейският парламент може да започне работа на 17 юли без българските евродепутати", каза още Троянов.

Относно искането за повторно ръчно преброяване на бюлетините, Троянов посочи, че в ЦИК не предвиждат подобна възможност като процедура и припомни, че в ЦИК постъпват данни за бюлетини, които вече са преброени в избирателните секции.

Повече от 11 600 са избирателните секции в страната. В една секция може да има до 1000 бюлетини, защото една секция се образува на 1000 души, обясни още Бисер Троянов. В един плик може да има повече от една бюлетина, която е невалидна и съответно се отделя.

При преброяването на бюлетините има застъпници на партии и коалиции, включително и представители на тези партии, които поискаха повторно преброяване на гласовете, съобщи още Троянов. Те непрекъснато следят за това изборите да се провеждат законно.

„Аз предлагам на политическите лидери да им дадем всички чували с бюлетините и ако успеят за 6 месеца да ги преброят...", коментира още Троянов.

„Да, на всички избори има негативен начин, по който се произвеждат гласове, но не може да се уеднакви избора, за да се каже генерално - да, българина гласува по определен начин.
В кабинета за гласуване са създадени достатъчни условия гласуването да стане тайно", категорично заяви Троянов.

Той не отрече възможността на последните избори да са купувани гласове, но беше категоричен, че резултатите от вече преброените бюлетини са верни и няма нужда от повторно броене.

„Няма никакъв шанс за съмнение в резултатите при преброените гласове", заяви още Бисер Троянов.

Междувременно ЦИКЕП обяви окончателните резултати от гласуването в неделя, 8 юни и няма съществени разминавания с предварително обявените данни.

ЦИКЕП отхвърли като неоснователни внесените 3 искания за повторно ръчно преброяване на бюлетините от вота в неделя. Те бяха внесени от Синята коалиция, партия "Лидер" и ДПС в последния момент преди приключването на работния ден.

Мотивите за решението на ЦИК са, че в Закона за избор на евродепутати не е описана процедура, по която могат повторно да бъдат преброявани бюлетините и то ръчно.