Служебният външен министър Светлан Стоев разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Инициативата за разговора е на турската страна, съобщиха от МВнР.

Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на Република България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. Турската страна изрази увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен диалог с Република България на двустранно и многостранно ниво, информират от нашето ведомство. 

Турция е връчила дипломатическа нота заради проверките на границата

Турция е връчила дипломатическа нота заради проверките на границата

Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю

Предложено бе двамата министри да проведат двустранни срещи на предстоящите международни форуми на равнище министри на външните работи по линия на ОССЕ и НАТО, информират от МВнР.

От своя страна министър Стоев се ангажира да предаде на новоизбрания президент Румен Радев отправените поздравления от турската страна. Той изрази увереност, че двустранните отношения с Република Турция ще продължат да се развиват в традиционния дух на приятелство, добросъседство и взаимно уважение.

Интересът към изборите у нас в Турция спихна

Интересът към изборите у нас в Турция спихна

Няма желаещи да гласуват, празни секции и без наплив какъвто имаше на първия тур

Припомняме, покрай изборите в България напрежението между София и Анкара бе повишено. На изборите от 14 ноември в Турция бяха регистрирани рекордни нива на избирателна активност, които физически не могат да бъдат изпълнени. Тогава стана ясно, че членове на СИК в Турция гласуват с машините на нашия вот.

Преди балотажа за президент на България служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция направи преглед на печата от турски медии, където се призовава за гласуване за определена политическа сила.

Часове по-късно на среща в МВнР с турския посланик призоваха Турция да не се меси в изборите в България.

Малко след това имаше протест пред турското посолство в София заради думите, че Турция се меси в нашите избори.

Вечерта в Анкара бе привикан българският посланик в Турция с обяснението, че южната ни съседка не се месела в нашите избори.

Бившият земеделски министър и бивш член на ДПС Мехмед Дикме заяви, че от 34 депутати на движението 14 са избрани с гласове извън България.

След като София привика турския посланик Айлин Секизкьок от страна на Турция - посланикът на България Ангел Чолаков е бил извикан на спешна среща в Министерството на външните работи. После Турция е връчила дипломатическа нота заради проверките на границата заради засилен трафик от страна на Турция.

След всичко това от ВМРО поискаха ЦИК да задължи секционните избирателни комисии да приемат само ръчно попълнени декларации пред тях на хората, които искат да гласуват.

По последни данни стана ясно, че на балотажа в Турция е предпочетена кандидатурата на Анастас Герджиков, въпреки слабата активност на втория тур.