Най-естественото нещо е външният министър Даниел Митов да освободи поста си.
Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по време на извънредна пресконференция в парламента по повод решението на правителството да смени Бокова с Кристалина Георгиева.

Първанов допълни, че отговорността на министър-председателя е изключително висока.

Това, какво искат в Европа, какво искат в ЕНП, в Германия, която не е член на Съвета за сигурност, е ли основание да сменяме по средата на реката своя кандидат“, запита Първанов.

„Долавям, че Ирина Бокова остава в играта“, заяви Първанов. Той уточни, че не е разговарял с Бокова, но няма информация да се е отказала. Лидерът на АБВ подчерта, че я окуражава непряко, чрез медиите, да продължи борбата.

Той за пореден път изтъкна, че правителство е забавило издигането на българска кандидатура месеци наред, въпреки натиска на обществото и призивите на партии, включително на АБВ.
„С измъченото издигане на Бокова идва периода на скрития саботаж“, заяви Първанов. Той упрекна правителството и българската дипломация в това, че не само, че не си направили труда да подпомогнат Бокова, но и препятствали развитието и налагането на нейната кандидатура.

Първанов обяви за несъстоятелна тезата за представянето на един или друг кандидат в тези няколко 6-7 тура вече. „Представянето е преди първия тур, преди първото гласуване“, отсече лидерът на АБВ и допълни, че на това първо гласуване, след представянето на Бокова, тя е била изявеният фаворит. Втори, трети, шести тур - там е оценката за дипломатическите усилия.

„Не може да си трети, да си първата жена, да си единственият, ключовият представител в това гласуване от Източна Европа и оттам нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър - без аналог в новата история - министър Митов“, коментира Първанов.

Лидерът на АБВ подчерта, че историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава „излагация“ не е имало. По думите му, този процес не е щафета и вероятно правителството има в ръкава си още такива кандидати - като се провали Кристалина Георгиева, да извади друг.

В ситуация, в която имаме двама кандидати, това означава, че оттук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и наша кандидатура няма да се погледне сериозно за какъвто и да е пост в международните организации, прогнозира Първанов.

Според него нямаме суверенна дипломация и правим всичко онова, което ни поискат отвън. „Поискали са ни да спрем „Белене“, спираме го. Поискали са ни да се откажем от Бокова, отказваме се“, коментира той, допълвайки, че ситуацията е унизителна за нацията.
С тази си стъпка правителството вдигнало тежка барикада, а не просто теглило линия между опозицията и управляващите. 

„Борисов гледа на ООН като на „Бистришките тигри“, коментира на свой ред и зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Относно въпроса, ще подкрепят ли от АБВ вота на недоверие, който анонсираха от БСП, Първанов посочи, че вот на недоверие за външната политика отдавна е наложителен. „Толкова бъркотии във външната политика на България не е създавал никой“, коментира той. По думите му, толкова антинационална, слаба, бездейна, противопоказна и неефективна дипломация не сме имали за 1300 години история.

„Бихме подкрепили всяка една инициатива, но не е в това въпросът“, отсече той. По този въпрос трябвало да има национален консенсус, а не няколко души, които нямат нищо общо с външната политика, да определят облика й. Идеологизирана е външната ни политика, което е пагубно за държавата ни, заключи Георги Първанов.