Бившият финансов министър Симеон Дянков е бил уволнен от Бойко Борисов заради сигнал за участие в корупционна сделка.

Това заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев, който бе председател на комисията по корупция на високите етажи на властта в 41-то Народно събрание.

"Бойко Борисов изобщо не се поколеба и само ме попита кои са източниците и на другия ден той съобщи, че Дянков няма да бъде вече министър на финансите", каза Янев във връзка с приета сделка по емитиране на облигационния заем през май 2012 година.

"Аферата е свързана с гръцка банка, в която е имало заложен хотел на стойност 50 милиона и в момента, в който се е реализирала сделката по облигационния заем са наляти пари в тази банка и въпросният хотел е освободен", подчерта той, но не съобщи сумата, която е получил Дянков.

Хотелът е бил запориран, заради невъзможност за плащане на задължения по кредит към гръцка банка. Броени дни след емитирането на облигационния заем е била преведена сума, която е вдигнала запора.

Янев уточни, че заради този сигнал Борисов веднага е уволнил Дянков.

Той изтъкна, че РЗС ще бъде изненадата на изборите.

РЗС ще бъде в следващия парламент и това е напълно ясно. Убеден съм че РЗС ще бъде изненадата на изборите, изтъкна той и добави, че партията ще има поне 25 народни представители.

По думите му част от социолозите така са се овъртолили около икономически групировки, че те сами на себе си не вярват, а другите са в такова състояние, че би следвало да са пациенти на здравния министър. "Социолозите сами станаха за смях", изтъкна Янев.