Повече от седмица след началото на предизборната кампания за предстоящия президентски вот от ПГ на ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс за отпадане на ограничението от 35 секции, в които да гласуват сънародниците ни в чужбина. Лично председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов внесе в деловодството исканите законови изменения.

Искането на управляващата партия за отпадане на ограничението за изборните секции е само за страните от ЕС. Кирилов обяснява, че са предложили и създаване на правната възможност с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в деня на изборите да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна.

"Смятаме, че по този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някоя от секциите в чужбина има по-голяма, свръх активност, ще може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес", обясни Кирилов.

Другите промени са за отчитането на отрицателния вот - квадратчето: "Не подкрепям никого". "Ние сме предложили във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Смятаме, че по този начин поддържаме нашето предложение така, както беше през април месец. Обосновавали сме го многократно", допълни Данаил Кирилов.

"Според нас, специално за заявленията и за образуваните секции в Съединените щати, имаме равенство", заяви Данаил Кирилов, уточнявайки че не са искани повече необходими секции от установените сега.

Българи, живеещи в чужбина от своя страна питат чрез социалните мрежи как се организира изборна секция за две седмици преди вота.

Според шефа на правната комисия в 43-то народно събрание за Канада и за Австралия също няма по-голям брой заявления за образуване на повече от лимита избирателния секции. Депутатите и не очаквали повече желаещи да гласуват на предстоящия вот за президент на България.

В Турция ситуацията била сходна - ако там е имало някакво ограничение в секциите, то е минимално и е било чисто организационно пренареждане, смята Данаил Кирилов. Там са постъпили заявления за около 40 секции, като част от тях не са отговаряли на изискванията", обясни Кирилов.

Във връзка с предложението за отчитане на негативния вот и влиянието му върху бариерата от 4% при пропорционалните избори, Кирилов заяви: "Това сме го обсъждали многократно през април месец и през май месец. Тогава ние направихме компромис в името на малките ни партньори, но не може непрекъснато да правим компромис. Не може винаги да решаваме в полза на претенциите им", каза шефът на правната комисия.

Предвидено било квадратчето "Не подкрепям никого" да присъства в изборната бюлетина и на балотажа на президентските избори.