Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и ръководството на силовото министерство назначават на ключови позиции зависими и удобни им хора.
За това сигнализира на извънредна съботна пресконференция ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Десните са силно притеснени от новия Закон за МВР, който вече е приет на първо четене от Народното събрание и по-специално от правилата за назначаване на хора на ръководни постове и начините за издигане в системата.

"Това, което е скрито в новия закон за вътрешното министерство, е кадровата политика. При нея се премахва конкурсното начало", отсече ген. Атанасов и предупреди, че ако такива текстове бъдат приети, всички ключови позиции ще бъдат избирани само от двама души - главният секретар ще предлага, а министърът ще назначава.

Реформаторският блок заподозря правителството на Пламен Орешарски и в частност МВР в опит за връщане на Сталинския принцип - "Кадрите решават всичко".

"Основният принцип в МВР е именно принципът на конкурса. Трябва за всяка една ръководна длъжност да се проведе конкурс", обясни правилника за дейност на силовото министерство от своя страна ген. Атанасов и отсече, че откакто министър Йовчев е начело на МВР конкурсите са спрени и изобщо не се провеждат.

Вътрешният министър според десните използва пролука в закона, където е казано, че по изключение могат да се назначават на ръководни позиции лица, които временно да изпълняват длъжността.

Бившият шеф на контраразузнаването даде дори конкретен пример, а именно, че СДВР се управлява от десет месеца от временен директор, а редица началници на районни управления в столицата са назначени отново с временни заповеди. "Така се тестват определени лица дали са удобни и дали биха изпълнявали поръчки", се усъмни още Реформаторският блок.

Те са на мнение, че подобна кадрова политика трябва да е повод за създаване на временна анкетна комисия от Народното събрание и дори внасяне на вот на недоверие към това правителство. "Надяваме се ГЕРБ да предприемат някакви действия и в парламента", призна ген. Атанас Атанасов.

Като за финал той констатира, че цялостната политика на МВР сега е пагубна за българското общество.