Пътят до 17.00 часа минава през джентълменското споразумение между ГЕРБ и ПП/ДБ за председателските места в парламентарните комисии. Това стана ясно от коментара на председателя на законодателния орган Росен Желязков, който бе избран именно на база това "джентълменско споразумение", докато течаха разговорите между ГЕРБ и ПП/ДБ.

След планираното днес изслушване на финансовия министър Росица Велкова, Желязков свиква председателски съвет за ръководствата на комисиите. Предложението за тази среща в кабинета му за пореден разговор между председателите на ПГ дойде от Десислава Атанасова. Тя изрази надежда, че в 17.00 часа ще има разбирателство между първите две партии в НС за общо управление.

Не на това мнение обаче са от ПП/ДБ, които направиха изявление минути след като мнозинството в залата не прие предложението на Денков в дневния ред да влезе точка за избор на шеф на правната комисия, за която позиция Промяната предлага Стою Стоев.

От втората политическа сила в 40-то Народно събрание смятат, че ГЕРБ са се отметнали от джентълменското споразумение. Николай Денков от ПП/ДБ припомни споразумението от 19 април, като за да няма спекулации цитира думите на Десислава Атанасова от парламентарната трибуна.

"Това, което се случи преди малко, е, че г-жа Атанасова всъщност наруши това споразумение. Това трябва да стане ясно на всички и обяснява защо имаме причини да сме внимателни в отношенията си с ГЕРБ/СДС. Защото във всеки един момент може да се окаже, че това, за което сме се споразумели, може да бъде нарушено, поставяйки някакви други условия", възмути се Денков.

В политиката е много важно доверието, а за да има такова, поетите ангажименти трябва да се спазват, посочи на свой ред съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. И попита - как може при това условие ГЕРБ да искат подкрепа за техен кабинет.

Отговорът на Десислава Атанасова не закъсня: "Джентълменското споразумение, което в конструктивен и добър диалог с ПП/ДБ постигнахме, не е изчерпано. Искам да кажа на колегите, че и тогава, и сега, то беше заедно с ангажимента НС да работи повече от 3 месеца, за да може да има ротация на председателя на парламента и този на правна комисия. Към този момент ние не знаем какъв ще бъде животът на 49-тото НС. Уверявам колегите, че от тях и от нас зависи животът му да бъде дълъг и то да излъчи редовно правителство. И в тези случаи въпросът с ротацията, разбира се, не стои под въпрос, това споразумение ще бъде спазено."

Председателят на ПГ на ГЕРБ отново изрази и надежда на предстоящата среща между Мария Габриел в 17 часа днес и лидерите на ПП/ДБ да покажат, че ще осигурят дългия живот на настоящата легистратура.