До 28 юни строителни и инвестиционни организации трябва да представят в регионалното министерство предложенията си за прецизиране на промените в Закона за устройство на територията.

След това промените на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Обсъждането на последните промени в Закона за устройство на територията скандализираха участници в строителния и инвестиционен процес, но бяха подкрепени от Столичната община, уточниха от Камарата на архитектите в България пред БНР.

Разпоредбите, които ще подлежат на преразглеждане, са свързани с прилагането на изискванията за регулация, временни и поставяеми обекти, озеленяване и други.

Преди месеци, когато президентът Румен Радев наложи вето върху промени в ЗУТ, архитекти и геодезисти алармираха, че промените са своеобразен препъникамък за инвестиции в ново строителство. За първи път всички гилдии - архитекти, инженерите в инвестиционното проектиране, инженери - консултанти и геодезисти, и от Съюза на архитектите, се обединиха срещу промените в ЗУТ.

Предлагат повече участници в строителството да носят отговорност за нарушения на ЗУТ

Предлагат повече участници в строителството да носят отговорност за нарушения на ЗУТ

Това ще доведе до по-стриктно изпълнение на задълженията от страна на строителите

По думите на архитект проф. Борислав Борисов, заместник - председател на Камарата на архитектите в България служебният министър Виолета Комитова лично е поела ангажимента да координира работата на експертната група. Ще се огледат само най-неотложните предложения.

"Регулацията, вследствие на която се развиват нашите населени места, я разглеждаме като първа и непърва - първата регулация е така организирана в нашето законодателство, а и в света, че общините имат право безвъзмездно да придобиват до 25 на сто е за България, от площта на всички поземлени имоти, които са в рамките на съответния ПУП. Това условие не важи за последващи регулации. Това е например, ако една улица се окаже в частни ръце и хората не могат да стигнат до имотите си, поясни архитект Борисов.

Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ няма да защитят обществения интерес

Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ няма да защитят обществения интерес

Има внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма

По думите му вВсички отчуждителни процедури, които се предвиждат при последващи регулационни планове, са задължение на съответната община. И тук възникна противоречието, което засяга всички общини, че ще се засегнат много поземлени имоти, попадащи под новата регулация", допълни проф. Борислав Борисов.

Припомняме, на 5 февруари президентът Румен Радев върна с вето промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Преди това той бе сезиран от архитекти и геодезисти, че промените са като бомба със закъснител и ще се отразят в годините на всички. Мотивът на архитектите е, че общините прехвърлят отговорността си за регулация и отчуждаване на терени.

За главния архитект на София - Здравко Здравков, текстовете, оспорени от президента, били добри, но и той призна за строителни неуредици. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също се изказа в подкрепа на промените в ЗУТ.

На 17 февруари депутатите гласуваха за падане на ветото върху промените в ЗУТ.

Отхвърлянето на ветото на президента става на фона на разследване за незаконен кабел, който уби 16-годишно момче, пресичало бул. "Иван Гешов" на пешеходна пътека.